Naslovna AKTUELNO Povratnicima u RS omogućeno liječenje u svim zdravstvenim ustanovama u TK

Povratnicima u RS omogućeno liječenje u svim zdravstvenim ustanovama u TKVlada TK je donijela Odluku o izmjeni Odluke o ostvarivanju prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u Republiku Srpsku u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.

 

„Povratnici u RS imaju pravo liječenja u domovima zdravlja i u JZU UKC Tuzla. Ranije se ova odluka odnosila samo na četiri općine: Sapnu, Teočak, Doboj Istok i Čelić. Novom odlukom povratnici u RS stiču pravo liječenja u svim domovima zdravlja u TK“, najavio je ministar zdravstva u Vladi TK dr.  Bahrudin Hadžiefendić.

 

Sredstva potrebna za finansiranje bit će obezbijeđena iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja iz ukupnih sredstava namijenjenih za neposrednu zdravstvenu zaštitu u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona visini do 1.590.000 KM.

 

„U pitanju je promjena koja se odnosi na rebalans finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja gdje su osigurana dodatna sredstva za liječenje povratnika. Ovim sredstvima smo omogućili i primarni nivo zdravstvene zaštite, ali i liječenje u JZU UKC Tuzla“, rekao je ministar Hadžiefendić.

 

(RTV Lukavac)