Naslovna AKTUELNO Pozitivni efekti uvođenja 4G mreže u BiH već vidljivi

Pozitivni efekti uvođenja 4G mreže u BiH već vidljivi


Podaci globalnog servisa Speedtest, a koji se bavi testiranjem i analizom brzine prijenosa podataka na internetu, govore kako je Bosna i Hercegovina u maju 2019. godine bila rangirana na 43. mjestu po prosječoj brzini mobilnog interneta.

U tom mjesecu svi bh. telekom operateri priveli su kraju zamjenu i modernizaciju mobilne mreže na većini lokacija, što se direktno odrazilo i na bolje rangiranje naše zemlje na globalnom indeksu brzine interneta.

 

Naime, prije uvođenja 4G mreže naša zemlja nalazila se na nezavidnom 102. mjestu, dok je nakon modernizacije mreže Bosna i Hercegovina napredovala za čak 59 mjesta.

 

Brzina mobilnog interneta u BiH već je pretekla brzinu fiksnog, odnosno takozvanog “kućnog” interneta, s obzirom na to da je prosječna brzina mobilnog interneta u maju iznosila 33.52 megabita u sekundi, a brzina fiksnog interneta 26.11 megabita u sekundi.

Zanimljivo je da je BiH u maju bila bolje rangirana od zemalja poput Njemačke, Velike Britanije, Japana i Izraela kada je riječ o prosječnoj brzini mobilnog interneta, ali i da se još uvijek nalazi iza Hrvatske (deveto mjesto), Albanije (13. mjesto), Srbije (28. mjesto) i Crne Gore (29. mjesto).

 

Što se tiče “kućnog” interneta, Bosna i Hercegovina nalazi se na 82. mjestu i bolje je rangirana od zemalja poput Grčke, Turske i Azerbejdžana. I u ovom slučaju naša zemlja zaostaje za državama regije jer podaci pokazuju da se Srbija nalazi na 52. mjestu, Crna Gora na 64., Hrvatska na 69., a Albanija na 73. mjestu.

 

Očekuje se da će BiH prilikom updatea za naredne mjesece dodatno napredovati na globalnom indeksu brzine interneta.