Naslovna AKTUELNO Pred nastup u kvalifikacijama za EP održana press konferencija reprezentacije BiH

Pred nastup u kvalifikacijama za EP održana press konferencija reprezentacije BiH

Muška odbojkaška reprezentacija BiH u subotu putuje u Skoplje gdje će do 16. januara odigrati dva turnira u okviru kvalifikacione C grupe za Evropsko prvenstvo. Nakon odustajanja Danske naše odbojkaše očekuje borba za prve dvije pozicije protiv Turske i Sjeverne Makedonije.

 

Selektor Ifet Mahmutović je na press konferenciji izrazio zadovoljstvo organizacijom i tokom priprema te domaćinstvom u Lukavcu gdje 16 igrača uz stručni štab ima odlične uslove za rad. Nada se da naša reprezentacija može po prvi put izboriti plasman na veliko takmičenje: 

“Što se tiče Turske ona jeste favorit na ovome turniru. Na svom širem spisku ima trojicu bosanaca i oni su okosnica te reprezentacije. Mi vidimo svoju šansu protiv Sjeverne Makedonije. Moram priznati da nisu nešto kvalitetnija reprezentacija kao što su se predstavljali igrajući “Zlatnu ligu”. Plasirali su se na prethodno Evropsko prvenstvo, ali imajući u vidu kvalitet koji trenutno posjedujemo i način na koji se obavljuju pripreme sigurno je da ćemo dati sve od sebe i mislim da ćemo biti veliko iznenađenje i da se prvi put plasiramo na Evropsko takmičenje”, dodao je selektor Mahmutović.

 

Zadovoljni pripremama u Lukavcu su i kapiten Almir Čolo i mladi reprezentativac Adi Osmanović koji se također nadaju uspjehu reprezentacije.

 

“Velika žal je što je taj period priprema jako kratak i što zbog epidemioloških uslova nećemo uspjeti odigrati ni jednu prijateljsku utakmicu da vidimo na čemu smo i koji je nivo uigranosti. U ime ekipe i svoje ime i u ime stručnog štaba mogu obećati da ćemo odigrati na našem maksimumu. Potrudit ćemo se da ostvarimo što bolji rezultat i da ostavrimo taj historijski plasman na Evropsko prvenstvo”, izjavio je Čolo.

 

Osmanović je dodao: “Ekipa je mlada i imamo lijepu atmosferu. Ja se nadam da ćemo uz tu atmosferu ostavriti historijski uspjeh, da se kvalifikujemo na jedno veliko takmičenje. Svi su zagrijani da pokažu svoj maksimum i želju. Potrudit ćemo se da usrećimo sve Vas i naše navijače.”

 

Reprezentacija BiH će u Lukavcu treirati do subote kada je planiran put za Skoplje. Prvu utakmicu na turniru odigrat će u ponedjeljak 11. januara u 18 sati protiv Sjeverne Makedonije. Plasman na prvenstvo Evrope izborit će sedam pobjednika grupa i pet drugoplasiranih selekcija.

 

Treba reči da se na današnjoj press konferenciji novinarima obratio i predsjednik OS BiH Alija Fatić koji je između ostalog istakao da je Savez u prošloj godini pozitivno poslovao i da su dobijene sve pohvale od strane CEV-a za organizaciju Evropskog prvenstva za juniorke koje je održano u Zenici. U ovoj godini najavio je nastupe naših seniorskih reprezentacija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo te ženske selekcije u Srebrenoj ligi.