Naslovna AKTUELNO Predstavljena izložba Lowea, Haviva, Birtleya, Knighta, Nordlanda i Gafića

Predstavljena izložba Lowea, Haviva, Birtleya, Knighta, Nordlanda i Gafića

Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija VII predstavili su izložbu čiji je cilj kontekstualizirati genocid u Srebrenici jula 1995.godine. Izložba koju je priredio poznati bosanskohercegovački fotograd Ziyah Gafić, pored njegovih, obuhvata radove  Paula Lowea, Rona Haviva, Tonyja Birtleyja, Garyja Knighta, Roda Nordlanda.

 

“Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što imamo partnera i prijatelja u timu ljudi koji stoji iza Fondacije VII. Osnovana prije gotovo 20 godina od strane gospodina Haviva i gospodina Knighta, Fondacija stalnim svojim aktivnostima i ulaganjem u dugoročne projekte teži da zaštiti važnost fotografije u istraživačkom radu i onome što ona znači u prenošenju informacija. Na otvaranju 8. jula će izložbu moći pogledati delegacije, a kasnije će ona biti otvorena i slobodna za sve zainteresirane”, poručio je Azir Osmanović, jedan od kustosa Memorijalnog centra Srebrenica.

 

“Tretiranje genocida u Srebrenici izolovanim incidentom umanjuje prirodu i kontekst rata u Bosni i Hercegovini, koji je u svojoj stvarnosti bio totalni rat za teritoriju, vodio se s neselektivnom upotrebom vatrene snage protiv civilnog stanovništva, gdje je paleta zločina protiv čovječnosti bila modus operandi”, dodao je kustos izložbe Ziyah Gafić.

 

Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni video, te će biti dijelom stalne postavke Memorijalnog centra Srebrenica.