Naslovna AKTUELNO Predstavnici FIPE posjetili FEN BH Lukavac + VIDEO

Predstavnici FIPE posjetili FEN BH Lukavac + VIDEO

U okviru Programa za post-investicionu podršku stranim investitorima, predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Goran Stanojević posjetio je kompaniju FEN BH Lukavac.

 

Ova agencija pruža potporu direktnim stranim ulaganjima i omogućava priliv stranih ulaganja u našoj zemlji. Agencija surađuje s institucijama vlasti i ulagačima; pomaže mjerodavnim vlastima u poboljšanju zakonskog okvira za inozemna ulaganja te ulagačima uspostaviti kontakte s javnim i privatnim sektorima u BiH. Direktor njemačke tvrtke FEN BH Lukavac Norbert Joswig (Josvih) na upriličenom sastanku govorio je o poslovanju kompanije, budućim planovima i aktivnostima na širenju proizvodnje, zapošljavanju nove radnika.


 

Tvrtka FEN-BH je osnovana 1997 godine u Puračiću Bave se proizvodnjom latoflex ležajeve i namještaja za spavanje. Cjelokupnu proizvodnju izvoze širom Svijeta, koriste domaće sirovine i repromaterijal, a trenutno imaju 270 radnika.

 

„Iskoristili smo ovaj sastanak sa predstavnicima FIPE, lokalne zajednice i Ministarstva vanjskih poslova da ih upoznamo sa našim daljim poslovnim planovima. Iznijeli smo neke probleme, za koje se nadam da ćemo ih uz zajedničku saradnjiu uspjeti da riješimo, planova za zapošljavanje mladih ljudi, novih investicija, otvaranja oko 100 novih radnih mjesta do kraja ove godine, sa proizvodnjom metalnih bolničkih kreveta i metalnih fotelja. Uspjeli smo napraviti još jednu proizvodnu halu gdje smo uspjeli proširiti naše kapacitete i napraviti izložbene salone za posjete ino kupaca i tim uspješnim radom povećali smo promet 2017./2018. godinu za oko 30%. Ova 2018. godina je također pozitivno krenula sa povećanjem prometa i proizvodnje i samim tim nastavljamo sa novim investicijama i širenjem naših proizvodnih kapaciteta“, rekao je za RTV Lukavac Mahir Selimović, direktor FEN BH.

 

Kaže i da mu je drago što se u nove projekte uključuje i lokalna zajednica, koja daje podršku u sufinansiranju novih radnih mjesta, jer će dio troškova za zapošljavanje tih ljudi preuzeti Općina Lukavac.

 

Sudionici sastanka, među kojima je bio i i predstavnik Ministarstva privrede TK Ishak Gergić , kao i predstavnici Općine Lukavac, obišli su postrojenja i uvjerili se u kvalitet proizvoda komapanije FEN BH Lukavac.

 

(RTV Lukavac)