Naslovna Istaknuto Predstavnički dom PFBiH: Predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH!

Predstavnički dom PFBiH: Predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH!

U Predstavničkom dom Parlamenta Federacije BiH danas je predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi i premijeru Fadilu Novaliću, zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti oko nabavke medicinske opreme.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) nastavio je vanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu informacija o aktivnostima federalne Vlade preduzetim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

Sjednica se održava u hotelu Hills sa pet zvjezdica u Sarajevu, za koji je zakup plaćen 2.500 KM. Zastupnici su počeli raspravu o nekoliko pitanja, nakon čega će se raspravljati o aktivnostima Vlade FBiH u vrijeme epidemije koronavirusom.

Trenutno su u toku zastupnička pitanja.

Kako je za BHRT potvrđeno iz Kluba SDP-a , prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi potpisalo je 25 zastupnika Naše stranke, SDP-a, NiP-a, PDA, A-SDA i Nezavisnog bloka. Prijedlog nisu potpisali zastupnici SDA, HDZ,a DF-a, SBB-a, SD-a i GS-a. Međutim, predstavnici SBB-a su rekli da će podržati prijedlog.

U obrazloženju podnesenog zahtjeva se navodi da se izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH “zbog neizbježne odgovornosti u svim aferama koje potresaju javnost u proteklom periodu, naročito one koje se vežu za nabavku medicinske opreme preko Federalne uprave civilne zaštite”.

Evo šta su u pauzi izjavili Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u PDPFBiH i Adis Arapović, zastupnik SBB-a u PDPFBiH:

Biće razmatrana i informacija o sprovedenim javnim nabavkama i prijedlogu mjera.

Podsjećamo, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, od koje je javnost očekivala odgovore na brojna pitanja, kada je riječ o aferi respiratori i drugim aferama u području javnih nabavki, prekinuta je 28.maja, jer se poslanici nisu mogli dogovoriti gdje i kako raspravljati.

Opozicija je tada tražila ostavku federalnog premijera Fadila Novalića