Naslovna AKTUELNO Prezentovan Projekat „Eko turizam i zaštićena područja-Hrabro zajedno”! 

Prezentovan Projekat „Eko turizam i zaštićena područja-Hrabro zajedno”! 


Projekt „Eko turizam i zaštićena područja-Hrabro zajedno”  Centar za ekologiju i energiju realizuje   u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Boell, Ured za BiH, Sjevernu Makedoniju i Albaniju i  partnerstvu sa Udruženjem Srce i duša iz Lukavca odnosno iz Prokosovića. Sajam je prvobitno trebao da bude organizovan u parku majki, ali je zbog lošijeg vremena prebačeno u prostor doma kulture Prokosovići.

 

 

Događaju su  prisustvovati predstavnici institucija, lokalnih zajednica i Udruženja žena iz 6 lokalnih zajednica.Profesor Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli održao je predavanje na temu Lokalni proizvodi ,značaj i razvojna šansa.Jasmina Ovčina, direktorica organizacije  CISP TUZLA prezentovala projekat Zaštićeno područje Konjuha-eko turizam kao razvojna šansa.

 

 

Kroz projekt“Eko Turizam i zaštićena područja-Hrabro zajedno“   lokalno stanovništvo, a posebno nezaposlene žene imaju  mogućnost da pohađaju obuku, stiču nove vještine i na taj način  stvaraju zelenija, sigurnija i čišća zaposlenja, a pokrenut je i proces Zakonske zaštite 24,42 ha Močvare Mosorovac i njegovo uvrštavanje među zaštićena područja BiH.  Zaštita Močvare Mosorovac  je velika razvojna šansa a ogleda se u razvoju zelenog poduzetništva, u sektorima turizma i proizvodnje zdrave hrane