Naslovna AKTUELNO Problem vodosnabdijevanja tema naredne sjednice Općinskog vijeća Lukavac

Problem vodosnabdijevanja tema naredne sjednice Općinskog vijeća Lukavac

U ovoj godini Općina Lukavac ima u planu realizirati nekoliko značajnih projekata, među kojima će se svakako naći i projekat vodosnadbijevanja. U realizaciju ovog projekta uće se vrlo brzotako da će se već na narednoj sjednici Općinskog vijeća ova tačka naći na dnevnom redu.

 

S budžetom od 23 milona KM Općina Lukavac u 2019 godinu ušla je spremna za realizaciju brojnih projekata. Uz  proširenje toplifikacije grada, strateške prioritete u MZ zajednicama, kao i nekoliko projekata energetske efikasnosti,  među prvima se nametnula potreba rješavanja pitanja vodosnadbijevanja. 

Lukavčani su godinama primorani  da gradsku vodu koja služi samo za higijensko sanitarne potrebe plaćaju i koriste kao pitku te bi ovaj projekat bio od nemjerljivog značaja za građane. Kako je kazao načelnik općine Lukavac već na narednoj sjednici ova tačka mogla bi se naći na dnevnom redu.

 

Plan vodosnadbijevanja provodio bi se u tri faze a osim grada Lukavca, vodom bi bilo opskrbljeno oko 70 posto teritorije naše općine. Projekat će uz finansijska sredstva iziskivati i dosta vremena obzirom da se radi o dugoročnom rješavanju problema snadbijevanja pitkom vodom. U ovoj godini planirano je finaliziranje projektno-tehničke dokumentacije i donošenje odluke, kako bi se u narednoj krenulo u izgradnju fabrike vode, što bi bio veliki uspjeh.

 

U ovoj godini počinje se i sa implementacijom jako važnog dokumenta za općinu Lukavac a to je prijedlog strategije integriranog razvoja općine Lukavac za 2019-2027 koja također sadrži i rješavanje ovog pitanja.   Ovaj dokument jednoglasno je podržalo općinsko vijeće, što je prema mišljenju načelnika Delića jako pozitivna stvar i pokazatelj da se počinje ozbiljno razmišljati o progresu na području naše općine, stavljajući političke protivrječnosti u drugi plan u odnosu na opštu dobrobit.

 

U ovoj godini  krenut će se i sa realizacijom  dva velika projekta koji su decenijama prestavljali ogroman problem mještanima naše općine.Jedan od njih je regulacija vodotoka rijeka Jale i Turija   čija je vrijednost preko tri miliona maraka.  Ovim bi se uredila dva veoma važna vodotoka na području naše općine u dužini oko 3,5 kilometra. Drugi projekat vezan je za sami grad, projekat Watsan čija je vrijednost oko 5, 5 miliona namijenjen  za izgradnju sistema za odvodnju oborinskih i otpadnih voda iz grada. Ovim projektom riješit će se problem čestih poplava u gradu, što je i sa najmanjim padavinama bila neizbježna pojava.