Naslovna AKTUELNO Problemi sa kojima se susreću romi u Lukavcu

Problemi sa kojima se susreću romi u Lukavcu

Stambeno nezbrinuti, ne uključeni u obrazovni proces, bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja, bez stalnog zaposlenja- samo su neki od problema sa kojima se susreću romi u BiH i naravno i oni koji žive na području općine Lukavac se uglavnom susreću sa istim neriješenim životnim poteškoćama.

 

Određenim projektima kroz akcione planove tu i tamo se i naprave neki pomaci u rješavanju njihovih egzistencijalnih problema. No, problemima Roma iz tzv. Samačke zgrade koja se nalazi u centru grada Lukavca nikad kraja.

 

Bez vode, kvalitetnog napajanja  električnom energijom, bez  uređene kanalizacije, sa totalno neuslovnim prostorom za življenje tu stanuje nekoliko porodica sa 13 djece do tri godine starosti.

 

Kažu do sada im niko sa lokalnog nivoa nije pomogao kao niti jednao od Romskih organizacija. Projekata za stambeno zbrinjavanje Roma je bilo ali je sve zaobišlo samačku zgradu.

 

U toku jučerašnjeg dana stanare samačke zgrade je obišla sanitarna inspekcija i evidentirala sve probleme sa kojima se oni susreću. U ovoj zgradi je smješteno u drugom dijelu i pet porodica koji imaju stanarsko pravo i pokušavaju svoj život organizovati u skladu sa svim standardima ali indirektno i oni ispaštaju zbog neriješenog problema ovih nekoliko romskih porodica.

Opširnije u prilogu Midhata Sarajlića!