Naslovna AKTUELNO Prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava su kažnjivi (VIDEO)

Prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava su kažnjivi (VIDEO)


U vrijeme praznika bilježi se pojačana nabavka i upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba vatrenog oružja, pa je za očekivati da taj trend bude prisutan i ove godine.

 

Sva pirotehnička sredstva mogu biti potencijalno opasna za zdravlje i djece i odraslih,  stoga nadležni apeluju na građane da praznike provedu bez razornoga zvuka pirotehničkih sredstava.

 

Prodaja, kupovina i upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, na području Tuzlanskog kantona predstavlja prekršaje koji su propisani Zakonom o javnom redu i miru:

 

Upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorijama. Јoš je opasnija na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, jer osim vlastitog, nestručno rukovanje može da ugrozi i tuđi život.

 

U skoro 70 odsto slučajeva povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok se ostalo odnosi na opekotine očiju, usta, nosa i oštećenje sluha. Ljekari se svake godine suočavaju sa ovakvim povredama koje često ostavljaju i trajne posljedice.

 

Priču o ovoj aktuelnoj temi u video prilogu nam donosi Mirzeta Riđešić.

 

 

(RTV Lukavac)