Naslovna AKTUELNO Puračka čaršija spremna za 158. Vašer u Puračiću

Puračka čaršija spremna za 158. Vašer u Puračiću


Puračić, čaršija smještena na području općine Lukavac, u tri oktobarska dana će biti centar Tuzlanskog kantona i najposjećenije mjesto u Bosni i Hercegovini.

 

Razlog je održavanje 158. Vašera u Puračiću, jedne od najstarijih vašarskih manifestacija u Evropi i najstarijoj u našoj zemlji.

 

Prema procjenama i iskustvima iz ranijih godina, ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više između 100 i 200 hiljada građana.

 

Dane trgovine i druženja tradicionalno prati “opštenarodno veselje” uz izvornu i narodnu muziku, te bogata gastro ponuda ovog dijela BiH koju čine slatkiši sa neizbježnom halvom, specijaliteti sa roštilja i ražnja, suhomesnati proizvodi…, dok je najposjećeniji dio manifestacije veliki zabavni park u kojem se okuplja mlađa populacije.

 

U prilog posjetiteljima je i najava lijepog vremena u tri vašarska dana, kada se dnevne temperature očekuju i do 25 stepeni.

 

Vašar počinje u subotu 12. oktobra, a trajat će do 14. oktobra.

 

“Ovdje ima za svakoga ponešto”, reći će bolji poznavaoci vašara. I zaista je tako. Na vašar dolaze svi – od radnika, nezaposlenih, djece, nena i djedova do privrednika, profesora, doktora, političara… Uske ulice Puračića široke su za sve, a svako bira ono što njemu odgovara. To i jest najveće bogatstvo ovog vašara.

 

Puračaci i ovoga lijepoga oktobra posjetiocima iz regiona poručuju: “Dobro nam došli”!

 

(RTV Lukavac)