Naslovna AKTUELNO RAK BiH: Mediji ne smiju širiti dezinformacije i unositi paniku

RAK BiH: Mediji ne smiju širiti dezinformacije i unositi paniku

Regulatorna agencija za komunikacije pozvala je medije da posvete maksimalnu pažnju pri donošenju uredničkih odluka o sadržajima koje objavljuju o trenutnoj zdravstvenoj krizi, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija koje bi mogle uzrokovati paniku i strah među građanima, ali i dovesti u pitanje njihovo zdravlje i sigurnost.

 

Tim povodom, Agencija podsjeća na obaveze iz pravila i propisa prema kojim su pružaoci medijskih usluga odgovorni za sve sadržaje koje plasiraju, bez obzira na njihov izvor, kao i da medijske usluge ne smiju zloupotrebljavati i/ili manipulisati sujevjerjem, strahovima ili lakovjernošću pojedinaca ili javnosti.


 

“Zabranjen je sadržaj za kojeg se zna ili se može utvrditi da je lažan ili zavaravajući, a zabranjeno je i podsticanje, ohrabrivanje ili veličanje ponašanja koje je štetno po zdravlje ili sigurnost građana. Svako narušavanje privatnosti mora biti opravdano dokazivim javnim interesom, a naročito kada se radi o maloljetnicima”, navode iz RAK-a BiH.

 

Ističu da slijedom urgencije Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, u cilju blagovremenog informisanja svih građana, Agencija poziva pružaoce medijskih usluga da važne brojeve ili obavještenja koja se ispisuju na ekranima, čitaju spikeri kako bi takve informacije bile pristupačne slijepim i slabovidnim osobama.

 

Agencija će ovu preporuku uputiti i kriznim štabovima u Bosni i Hercegovini.