Naslovna AKTUELNO RAK se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

RAK se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) se pridružuje obilježavanju 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, čija je ovogodišnja tema “Izgraditi bolje: ka inkluzivnom, pristupačnom i održivom svijetu nakon COVID-19 za osobe sa invaliditetom”, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Rezultati RAK-ove analize dječijih i obrazovnih programa koji su namijenjeni ili se bave manjinama i ranjivim grupama stanovništva, te programa prilagođenih osobama sa invaliditetom u audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u Bosni i Hercegovini pokazali su da su programi prilagođeni osobama sa invaliditetom u BiH nedovoljno zastupljeni.


 

S tim u vezi, RAK je preduzeo konkretne mjere, te propisao obavezujuće kvote za pristupačne programske sadržaje za javne RTV servise, a nakon proglašenja pandemije uzrokovane koronavirusom u više navrata je, u cilju pravovremenog informisanja, apelovao na pružaoce medijskih usluga na važnost prilagođavanja programa osobama sa invaliditetom.

 

“Regulatorna agencija za komunikacije će nastaviti da provodi aktivnosti u vezi sa unapređenjem pristupačnosti programskih sadržaja, kako bi osobe sa invaliditetom i druge osobe sa poteškoćama u razvoju imale blagovremene i pristupačne medijske sadržaje“, ističe Amela Odobašić, pomoćnica direktora za emitovanje RAK-a.

 

Podsjećanja radi, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 47/3 1992. godine, 3. decembar je proglašen za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, unaprijedi pristupačnost okruženja za osobe s invaliditetom i otkloni informaciono-komunikacijske barijere.