Naslovna AKTUELNO Za smještaj covid pozitivnih pacijenata spremna i Psihijatrijska klinika UKC-a Tuzla

Za smještaj covid pozitivnih pacijenata spremna i Psihijatrijska klinika UKC-a Tuzla

U TK raste broj oboljelih od koronavirusa.

 

– Trenutno imamo 162 hospitalizirana pacijenta ukupno u našim kapacitetima, 89 je na Klinici za zarazne bolesti i tu imamo praznih kreveta do 135 – kaže Vahid Jusufović, direktor JZU UKC Tuzla.


 

 

Na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla hospitalizovano je 49, dok je u Respiracijskom centru 22 oboljelih.

 

 

– Imamo još slobodnih nešto oko 70 mjesta. To je mjenja iz sata u sat – dodaje Jusufović.

 

 

UKC Tuzla spreman je ukoliko dođe do večćeg povećanja oboljelih, te poručuju da će svaki pacijent dobiti potrebnu zdravstvenu pomoć. Za te namjene već su spremne neke Klinike. Jedna od njih je i Psihijatrijska klinika.

 

 

– Psihijstrijska klinika je zbog svog položaja, izolacije pogodna i gore imamo 25-30 kreveta, koje čuvamo ako se desi nagli priliv pacijenata – pojašnjava Jusufović.

 

 

UKC Tuzla spreman je i pomoći domovima zdravlja da organizuju Covid ambulante, koje bi trebale raditi 24 sata. Zajedno sa Ministarstvom zdravstva TK tražit će se način na koji bi taj problem bio rješen. UKC je spreman da pruži edukaciju i materijalnu pomoć uz saglasnost Vlade TK. Potrebno je da i osnivači domova zdravlja, a to su lokalne zajednice, ulože napor te da se građanima pruži što kvalitetnija zdravstvena zaštita.