Naslovna AKTUELNO Rok trajanja sredstva za dezinfekciju ruku je otprilike tri godine

Rok trajanja sredstva za dezinfekciju ruku je otprilike tri godine

Pranje ruku i održavanje higijene izrazito je važno, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa. No važna je i dezinfekcija ruku, a za to služe razna sredstva.

 

Ako nemate pristup vodi i sapunu, sredstvo za dezinfekciju ruku može biti učinkovito i ubiti dio bakterija na koži. Sredstvo za dezinfekciju trebalo bi imati barem šezdeset posto alkohola kako bi bilo učinkovito u borbi protiv bakterija, a ne bi mu smio niti isteći rok, prenosi insider.com.


 

Čim se sredstvo za dezinfekciju ruku otvori, ono počinje gubiti svoju učinkovitost. To je zato što alkohol u njemu tijekom vremena hlapi. Nakon što se sredstvo otvori, količina alkohola će se smanjivati. Ako koncentracija alkohola padne ispod šezdeset posto, gubi se njegova učinkovitost.

 

Rok trajanja sredstva za dezinfekciju ruku je otprilike tri godine, od trenutka otvaranja. Iako imaju rok trajanja, ako nemate drugog izbora, sredstvo za dezinfekciju ruku kojem je prošao rok može se iskoristiti. I malo alkohola je bolje nego ništa.

 

Ako bočica nije otvorena, ali je prošao rok trajanja, on će i dalje biti učinkovit jer alkohol nije ishlapio. No ipak je bolje prati ruke sapunom i vodom, nego koristiti sredstvo za dezinfekciju.

 

Stručnjaci savjetuju da se kod kuće sredstvo za dezinfekciju koristi samo na površinama kako bi se smanjio broj virusa koje možete pokupiti dodirom, a da se za pranje ruku koriste sapun i topla voda. Sredstvo za dezinfekciju neće vidljivo očistiti ruke, već će samo ubiti bakterije i viruse na njima.