Naslovna AKTUELNO Romi na Svatovcu dobili kontejnere za stanovanje (VIDEO)

Romi na Svatovcu dobili kontejnere za stanovanje (VIDEO)

Romsko naselje Svatovac u MZ Poljice Gornje dobilo je prvu pošiljku stambenih kontejnera koja će za četiri porodice značiti novi topli dom. Još tri ovakva, čija površina iznosi 20 metara kvadratnih, bit će isporučena u narednim danima kada se očekuje potpisivanje ugovora za korištenje.

 

Radi se o dijelu projekta kojega Općina Lukavac kao sufinansijer provodi sa organizacijom FAROS iz Njemačke, a koji se provodi sa namjerom da se zbrinu četiri porodice sa preko 20 članova. 

Iz općinske administracije kazali su da se projekat počeo realizirati s ciljem legalizacije bespravno izgrađenih objekata, ali zbog kompliciranih procedura na koje su naišli pribjeglo se ovakvom rješenju.

 

Općinski načelnik Edin Delić rekao je da posljednje dvije godine Općina Lukavac pokušava pojačati pomoć Romima i zajednicama u kojima žive na najproduktivniji način i to ne samo kroz socijalna davanja, ali da komplikovane procedure zadaju poteškoće u realizaciji.

 

Korisnici ove donacije nisu krili svoje zadovoljstvo, obzirom da su do sada stanovali u veoma teškim životnim uslovima. Radi se o porodicama koje su najugroženije, bez posla, stalnih primanja ili bilo kakog vida druge pomoći. Ovu zimu dočekat će u toplom i sigurnom domu.

 

Preporučujemo da pogledate video prilog Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)