Naslovna Istaknuto Rudari i dalje na ulici, Novalić poručio nema smanjenja plate proizvodnim radnicima...

Rudari i dalje na ulici, Novalić poručio nema smanjenja plate proizvodnim radnicima u rudnicima


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sastali su se danas u sjedištu Elektroprivrede BiH u Sarajevu sa generalnim direktorom JP Elektroprivrede BiH Admirom Andelijom.

 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj temi rudarskih zahtjeva.

 

Ovom prilikom su federalni premijer i resorni ministar zatražili od generalnog direktora da se u rješevanju zahtjeva rudara ni u kom slučaju ne smije smanjiti plata niti za jednu KM proizvodnim radnicima u rudnicima, saopćeno je iz kabineta premijera.

 

Rudari su i dalje na ulici, a podrška im pristiže sa svih strana od građana i grupa a među kojima je i bend Dubioza kolektiv kojeg su rudari jučer pozvali  što su objeručke prihvatili, prenosi klix.

 

 

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH za Avaz je kazao  su rudari imali jako tešku noć.

– Mi smo radnici iz oblasti rudarstva i možemo se prilagoditi svim uvjetima – rekao je Husić te se zahvalio svim građanima koji su pomogli.

Kazao je da zaključci Vlade ne odgovaraju rudarima te da oni imaju strateško opredjeljenje.

Kada je riječ o pregovaračkom timu, istakao je da su oni već pregovarali dovoljno.

– Danas šaljemo jasnu poruku da mi nećemo prihvatiti pravilnik o radu i radnom učinku. Treba neko da nas ubjedi da je uredu da osnovna plaća sa 850 KM treba biti 580 KM – rekao je Husić.

 

 

Podsjetimo od jučer stala je i proizvodnja u rudnicima širom FBiH što je svakako izazvalo i krizu i zabrinutost u energetskom sektoru.

 

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je nakon sastanka u Vlade Federacije, održanog sinoć iza ponoći, da će elektrodistributivna mreža u BiH u potpunosti biti ugrožena ako se nastavi obustava proizvodnje uglja u rudnicima širom Federacije BiH.

 

„U Termoelektrani Tuzla ponestaje uglja i postoji realna mogućnost da Tuzla i okolina, ali i dobar dio države ostanu bez električne energije“, kazao je Andelija.

 

Rudari poručuju neće odustati od svojih zahtjeva a donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda (EP) prvi je zahtjev rudara.