Naslovna AKTUELNO Samira Begić: Odluka Vlade FBiH o raspodjeli sredstava mora biti poništena!

Samira Begić: Odluka Vlade FBiH o raspodjeli sredstava mora biti poništena!

 

Samira Begić, zastupnica u Federalnom parlamentu komentarisala  odluku o raspodjeli sredstava Vlade FBiH gradovima i općinama u borbi protiv koronavirusa

 


Povodom objave dokumenta o raspodjeli sredstava za borbu protiv pandemije na nivou FBiH osjećam moralnu odgovornost i potrebu da se obratim građanstvu. 

Da je ovakva odluka donesena i da je u ovom obliku, saznala sam putem medija. Vlada FBiH koja je i donijela ovakvu odluku je izvršna vlast, a Federalni parlament zakonodavna, znači da federalni zastupnici nisu imali mogućnost učestvovati u kreiranju iste, niti predlagati drugačiju raspodjelu. Iz tog razloga se i obraćam ovim putem.

Smatram da spornu odluku treba hitno poništiti, a zatim donijeti novu koja mora biti razumna i ni u kom slučaju diskriminirajuća, kazala je Begić.

Podsjetimo, Federalna vlada je donijela dvije odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu na poziciji tekućih transferi drugim nivoima vlasti i fondovima.

 

Prvom odlukom je, na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije, dodijeljeno 9.800.000 KM.

Druga odluka, vrijedna 11.200.000 KM, odnosi se za pomoć budžetima gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.