Naslovna AKTUELNO Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine traži zaštitu sigurnosti i zdravlja radnika...

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine traži zaštitu sigurnosti i zdravlja radnika koji su na bolovanju!

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uputio je zvaničan zahtjev Ministarstvu zdravstva FBiH za zaštitu sigurnosti i zdravlja radnika koji su na bolovanju.
Zahtjev su uputili nakon što im se obratilo mnogo članova s upitom vezanim za tretman radnika koji se u vrijeme pandemije koronavirusa nalaze na bolovanju i načinima kako da im se olakša proces ukoliko zbog bolesti ili spriječenosti moraju produžiti bolovanje.

U dopisu upućenom Ministarstvu zdravstva FBiH navodi se da Savez samostalnih sindikata BiH zaprima sve veći broj pritužbi radnika koji su na bolovanju, a koje se odnose na to da doktori medicine rada ne žele produžiti bolovanje radnicima kojima je ono isteklo i kojima ga je potrebno produžiti bez njihovog ličnog prisustva.

Dodaje se da je određeni broj radnika, koji su privremo spriječeni za rad i koji se svrstavaju u rizične skupine, praktično prisiljen u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom izlagati se mogućoj zarazi i time dodatno ugroziti svoje zdravstveno stanje, a sve kako bi se se samo ispoštovala birokratija i formalna procedura za produženje bolovanja.

Pored toga, treba imati u vidu naredbe Fedralnog štaba civilne zaštite koje zagovaraju što manje kretanja i susreta u cilju suzbijanja širenja zaraze, a naročito osoba koje spadaju u rizične skupine, jer im je imunitet značajno opao pa su samim tim podložni zarazama i drugim oboljenjima.


“Imajući u vidu sve navedeno tražimo da u skladu sa svojim nadležnostima, a u saradnji s kantonalnim ministarstvima zdravstva i Zavodom za javno zdravstvo FBiH razmotite ovu problematiku, te poduzmete sve potrebne aktivnosti kako bi svi radnici koji su na bolovanju i koji spadaju u rizične skupine, mogli bez dolaska do doktora medicine rada produžiti svoje bolovanje uz predočenje nalaza i ostale dokumentacije putem e-maila. Ili jednostavno da nedležni organ donese odluku kojom bi se svim radnicima (kojima je to potrebno), a koji su na bolovanju produžilo bolovanje za još 30 dana”, navodi se u dopisu Sindikata.

Da ovaj zahtjev ima smisla, govori i činjenica da je u susjednim zemljama Srbiji i Crnoj Gori, zbog iste situacije radnicima na bolovanju odlukom nadležnih organa automatski produženo bolovanje za 30 dana.

“Nadamo se da ćete prepoznati opravdanost našeg zahtjeva, te u skladu sa vašim mogućnostima pomoći, kako radnicima tako i cjelokupnom društvu u suzbijanju zaraze koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u dopisu koji je Savez samostalnih sindikata BiH uputio Ministarstvu zdravstva FBiH.