Naslovna AKTUELNO Sedmica imunizacije: U Tuzlanskom kantonu 25 posto nevakcinisane djece

Sedmica imunizacije: U Tuzlanskom kantonu 25 posto nevakcinisane djece


U Klinici za dječje bolesti u Tuzli, povodom Evropske sedmice imunizacije,   razgovarano je o važnosti vakcinisanja djece.

 

Antivakcioni lobi prisutan je i u Tuzlanskom kantonu, ali nakon prvog smrtnog slučaja nevakcinisane bebe u Sarajevu čini se da je došlo do promjene svijesti kod  roditelja, te je došlo do povećane potražnje MRP vakcina.

 

Iako se u javnosti često može čuti da nevakcinisana djeca mogu predstavljati prijetnju i po one koji su primili MRP vakcinu, šefica Odjeljenja za alergologiju i imunologiju Klinike za dječije bolesti u Tuzli doc. dr. Almira Ćosićkić pojašnjava da je riječ o posebnoj grupi mališana ili odraslih osoba.

 

Broj vakcinisane djece neznatno porastao i dalje je broj nevakcinisane djece zarinjavajući. U Tuzlanskom kantonu trenutno je nevakcinisano 25 posto djece. Prema podacima Zavpda za javno zdravstvo TK zaključno s krajem 2018. godine pokrivenost prvom dozom MRP vakcine iznosi 74,2 posto, dok je druga doza veća za jedan posto, što nije dovoljno za jak kolektivni imunitet.

 

“To je nedovoljno, jer 25 posto djece nam je ostalo nevakcinisano. Kada uzmemo u obzir sve ranije godine, dolazimo do zaključka da imamo armiju male djece u roku od pet godina odnosno skoro pet hiljada male djece koja nisu vakcinisana. Ona su podložna infekciji. Ukoliko virus usljed slabijeg kolektivnog imuniteta uđe u takvu populaciju svi će oboljeti. Tu možemo očekivati komplikacije, je je nezaštićeno dijete sklonije da može oboljeti i da može imati komplikacije” – kazao je Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

 

Ljekari podsjećaju da imunizacija predstavlja najveće dostignuće čovječanstva i najefikasniju mjeru za zaštitu zdravlja, prije svega djece. Također kazali su kako su benefiti od vakcinacije neprocjenjivi. Nesprovođenjem programa imunizacije u svijetu se utrostručio broj oboljelih od morbila.

Izvor: RTV Slon30