Naslovna AKTUELNO Sindikat Novaliću: Prvo sebi smanjite enormne plaće pa se obratite nama

Sindikat Novaliću: Prvo sebi smanjite enormne plaće pa se obratite nama

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH izrazio je negodovanje zbog najave predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića o smanjenju plaća državnim službenicima za deset posto.

 

“U ovoj situaciji kakva je sada bilo kakvo smanjenje plaća u javnom sektoru je neprimjereno. Izrazili smo negodovanje i rekli smo da nakon 15 dana nije primjereno pričati o smanjuju plaća te da su najbitniji životi građana”, rekao je za Klix.ba predsjednika Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović.


 

Na pitanje da li su naišli na razumijevanje premijera FBiH Kurtović je odgovorio da nisu naišli na razumijevanje te da on predstavlja samo Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, a da postoje i drugi granski sindikati poput Elektroprivrede BiH, BH Telecoma, BH Pošte, Željeznice FBiH i tako dalje.

 

“Svi će sigurno reagovati na odgovarajući način. Mi smo spremni solidarisati se sa svim ljudima koji ostaju bez posla, ali mislim da nije primjereno pričati o smanjenju plaća dok se borimo za živote radnika”, rekao je Kurtović.

 

Predloženo je da se socijalni dijalog nastavi i da se sačeka još neko vrijeme kako bi se vidjelo na koji način će se riješiti kriza.

 

“Jedan državni službenik ili namještenik u FBiH ima plaću od 700 KM do 1.200 KM. Imamo parlamentarce koji primaju plaće veće od 3.000 KM, a na državnom nivou i do 7.000 KM. Voze se u luksuznim automobilima, koriste sve benefite i odmah idu na nivo smanjenja plaća službenicima i namještenicima. Trebali su prvo sami sebi donijeti odluku na način da svi ministri i parlamentarci, počevši od kantonalnog nivoa do državnog solidarišu s onim koji u ostali bez posla pa neka nakon toga idu ka državnim službenicima i namještenicima”, kazao je Kurtović.

 

Kako kaže, kada bi se restriktivne mjere primjenile na političare koji imaju enormno visoka primanja da bi to bilo dovoljno da se pokriju potrebni troškovi.