Naslovna AKTUELNO Sisecam soda Lukavac: Zahtjev za ispravak netačne i neistinite informacije!

Sisecam soda Lukavac: Zahtjev za ispravak netačne i neistinite informacije!

Na našu adresu dana 21.05.2020 stigao je Zahtjev za ispravak netačne i neistinite informacije vezano za objavljeni članak.

 

Dana 19.05.2020 godine na našoj stranici objavljen je članak pod nazivom “Trovanje građana Lukavca teškim metalima iz Sisecam sode  Lukavac prisutno je godinama”.Kako se navodi u zahtjevu za ispravak netačne i neistinite informacije, informacije koje su objavljene u navedenom članku su neprovjerene i nesitinite.

 

Naime, u zahtjevu između ostalog stoji: ” Proizvodni proces Društva “Sisecam soda lukavac” d.o.o odvija se po Solvay postupku i spada u neorgansku tehnologiju. Osnovne sirovine za proizvodnju sode su prirodne mineralne sirovine, neorganskog proijekla, slana voda (NaCl) i kamen krečnjak (CaCO3). Djelatnost društva je proizvodnja sode u više asortimana i to laka, teška i soda bikarbona (tehnička, prehrambena , aditiv za stočnu hranu). Redovnim analizama u labaratoriji prati se kvalitet ulaznih sirovina i gotovih proizvoda. Pored ovih analiza vrše se analize na teške metale, ulaznih sirovina i svih gotovih proizvoda, koje rade ovlaštene labaratorije. Predhodno navedenei izvještaji potvrđuju neistinitost prezentovanih informacija.