Naslovna AKTUELNO Smanjen broj nezaposlenih na području TK

Smanjen broj nezaposlenih na području TK

Broj  registrovanih nezaposlenih osoba smanjen je u BiH, ali  i na području TK. Prema posljednjim podacima Agencije za rad i zapošljavanje o zaposlenim osobama  u BiH  je 806.031  osoba, dok je s druge strane broj nezaposlenih u julu mjesecu tekuće godine bio 450.392 osobe. Broj lica koja traže zaposlenje u općini Lukavac je 8.403.

 

Prema evidenciji službi  za zapošljavanje  u BiH, a i na području TK evidentan je trend smanjenja  broja nezaposlenih osoba .Broj nezaposlenih osoba iz jula mjesecu 2018.godine  prema posljednjim podacima   bio je   450.392 osobe  dok je  s druge strane  broj zaposlenih u BiH bio 806.031 osoba.

 

Prema podacima  Lukavačkog biroa za zapošljavanje ukupan  broj lica koja traže  zaposlenje  u općini Lukavac za prvih  10.mjeseci tekuće godine je 8.403, novoprijavljenih  lica koja traže posao 230, broj brisanih lica sa evidencije u izvještajnom mjesecu je 88.

 

Prema podacima Biroa  za zapošljavanje Lukavac najveći broj  nezaposlenih čine osobe sa srednjom stručnom spremom njih 2.946,potom slijede kvalificirani radnici  njih 2.549, nekvalificirani radnici 2.132 te osobe sa VSS 595, PK, VKV,radnici sa višom stručnom spremom.

 

Najtraženija  zanimanja  sa visokom stručnom spremom prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH  su ona vezana  za IT sektor odnosno  IT inžinjer, softver inžinjer, zatim inžinjer  elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista.

 

Osim ovih zvanja  kako navode iz ove agencije  po broju oglasa  traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici,s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima  i najviše na evidencijama nezaposlenih. Među radnicima  sa srednjom stručnom spremom najtraženiji  su prodavači i ugostitelji, posebno konobari.Također  ,često su traženi operateri  za unos podataka te u  nešto manjem broju tehničari  za  građevinske materijale i tehničari  za sigurnost saobraćaja  te mašinovođe.

 

Opširnije u prilogu Subhije Sivčević!