Naslovna AKTUELNO Smanjuje se budžet za invalidnine u Federaciji BiH

Smanjuje se budžet za invalidnine u Federaciji BiH

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 16. aprila u Parlament FBiH po hitnoj proceduri uputila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu kojim se, uz ostale mjere, predviđa umanjenje budžeta za isplatu invalidnina za 5,6 miliona KM.

 

Budžet za isplatu invalidnina bi, ukoliko oba doma Parlamenta Federacije BiH podrže Prijedlog Vlade Federacije BiH, iznosio 269 miliona KM, čime bi se diskriminacija osoba sa invaliditetom, kako to ističe Mustafa Mehić – osoba sa invaliditetom i student četvrte godine Pravnog fakulteta u Sarajevu, nastavila i produbila.


 

Mustafa Mehić objašnjava za Klix.ba da najveći broj primalaca invalidnine i naknade za tuđu pomoć nije u radnom odnosu i da im navedena primanja, manja od najniže plaće u Federaciji BiH, predstavljaju jedini izvor primanja.

 

“Smanjivanjem ovih primanja mnoge osobe sa invaliditetom više neće moći sebi priuštiti čak ni minimalnu ishranu i kupovinu neophodnih lijekova i pomagala, a mnogima koji se školuju nastavak obrazovanja bit će onemogućen”, upozorio je Mustafa Mehić, apelujući na parlamentarce da ne podrže Prijedlog.

 

Poentirao je da bi usvajanje prijedloga predstavljalo krajnje nehumanu odluku i nastavak diskriminacije osoba sa posebnim potrebama.

 

Podsjećamo, predloženi Budžet iznosi 5.508.930.000 hiljada KM i za oko 11,2 posto je veći u odnosu na prvobitno planirani Budžet Federacije BiH za 2020. godinu. Usvajanjem novog prijedloga bi, uprkos određenim rezovima, za plaće i naknade zaposlenih u javnom sektoru bilo potrošeno ukupno 239.231.722 KM.

 

 

(izvor:Klix.ba)