Naslovna Sport Šta će biti s Premijer ligom BiH?

Šta će biti s Premijer ligom BiH?

Savez je s klubovima nakon posljednje videokonferencije krajem aprila načelno dogovorio korake povratka ekipa u trenažni proces te 7. juni kao datum kada bi se moglo nastaviti prvenstvo ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Međutim, problem je nastao nakon što je Fudbalski savez Republike Srpske dobio odgovore od više ministarstava manjeg bh. entiteta u kojim su istakli da profesionalna sportska takmičenja neće biti moguća prije 1. jula.

U tom najcrnjem scenariju jasno je da bi se prvenstvo moralo prekinuti budući da bi se probili svi rokovi koje je Evropska nogometna federacija (UEFA) ranije postavila svim svojim članicama.

Ovakvoj nepopularnoj odluci najviše bi se obradovao FK Borac i njegov predsjednik Vico Zeljković koji je u više navrata u medijskim istupima govorio kako je njegova velika želja da se prvenstvo okonča. Indikativno je da ministarstva iz RS-a iznose tako drastične preporuke koje su u skladu sa željama čelnika najvećeg kluba iz ovog dijela BiH, koji bi tako u slučaju prekida prvenstva imao mjesto u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Ipak, postoji i realna opcija da u RS-u promijene mišljenje, budući da je od ponedjeljka najavljeno popuštanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa pa će tako biti otvoreni restorani, kafići, kozmetički i frizerski saloni, javni prijevoz…

Da je preporuka ministarstava iz RS-a prenagla govori nam i sve manji broj novozaražnih koronavirosom posljednjih dana u ovom entitetu, ali i jučerašnje odluke hrvatskog i srbijanskog nogometnog saveza da se prvenstva u ovim državama nastave već 30. maja. Bundesliga počinje već 15. maja, dok je u pripremi i nastavak takmičenja u Italiji, Španiji i Engleskoj, iako su ove zemlje žestoko pogođene pandemijom.

Zbog svega toga postoji mogućnost da danas i ne bude nekih većih odluka na sjednici Izvršnog odbora NS BiH, pogotovo što je UEFA dala rok za slanje konačnih odluka o završetku prvenstva do 25. maja.