Naslovna AKTUELNO Štab CZ Lukavac: Vodotoci stabilni,trenutno nema poplava + VIDEO

Štab CZ Lukavac: Vodotoci stabilni,trenutno nema poplava + VIDEO

Stanje sa vodotocima na području  općine Lukavac, nakon posljednjih obilnijih padavina, nije alarmantno.

 

Iz općinskog štaba Civilne zaštite kažu i da se uskoro mogu očekivati  preliminarnih rezultati izvještaja o štetama od poplava,  koje su početkom mjeseca maja zahvatile veći dio općine Lukavac.


 

„Trenutno stanje je dosta bolje nego što je bilo, imamo povremenih padavina, ali to je manje u odnosu na period od 5.5.2018. godine“, izjavio je za RTV Lukavac, šef Službe CZ Općine Lukavac Emir Kasumović.

 

Zbog obilnih padavina 5. maja u općini Lukavac proglašeno je stanje prirodne nesreće od bujičnih poplava. Tada je poplavljeno i ugroženo nekoliko stambenih objekata u:  Orahovici, Turiji, Dobošnici, Berkovici i drugim mjesnim  zajednicama, a aktivirano je i nekoliko klizišta.

 

„U ovom trenutku radi se na sravnavanju podataka,  kako bi se sačinio preliminarni izvještaj i dobili određeni pokazatelji o stanju i razmjerama  štete. Pored toga, radi se i na sanaciji određenih nužnih prostora gdje je došlo do određenih oštećenja  lokalne infrastrukture na način da se vrši nasipanje, pogotovo makadamskih puteva gdje je bujica dosta oštetila puteve, ali isto tako radi se i na čišćenju kanala i ostalih vodopropusta koliko je to moguće“, rekao je Kasumović.

 

IZ CZ apeluju na građane da ne bacaju smeće ili bilo kakve druge otpatke u korita i potoke kako nebi došlo do zatrpavanja korita i povećanja opasnosti od poplava.

 

(RTV Lukavac)