Naslovna AKTUELNO Stanovnici Sydneyja će čuveni vatromet ove Nove godine gledati iz svojih domova

Stanovnici Sydneyja će čuveni vatromet ove Nove godine gledati iz svojih domova

Vlasti Sydneya, jednog od gradova koji među prvima dočekuje Novu godinu uz poznati vatromet sa mosta nedaleko od zgrade Opere, zabranile su veća okupljanja tokom “najluđe noći” usljed pandemije koronavirusa.

 

 


 

 

 

Od sredine decembra broj zaraženih koronavirusom u sjevernom dijelu Sydneyja je u porastu, a vlasti su uvele stroge mjere do 9. januara.

 

 

 

 

 

Premijerka države Novi Južni Vels Gladys Berejiklian objavila je zabranu okupljanja u centru Sydneyja. Ograničeni su skupovi u javnosti do 50 osoba.

 

 

 

 

 

“Ne želimo da tokom novogodišnje noći stvorimo bilo kakve super prenosnike bolesti. Tokom novoogodišnje noći neće biti okupljenih na obalama oko sidnejske luke”, naglasila je ona.

 

 

 

 

 

U taj dio Sydneyja tokom Nove godine moći će da idu samo mještani sa dozvolama. Domaćinstvima širom Sydneyja dozvoljeno je da primaju do deset osoba.

 

 

 

 

 

Australijski ministar zdravlja Greg Hunt podržao je mjere zabrane u Sydneyju.

 

 

 

 

 

Od početka pandemije, zahvaljujući brzom zatvaranju granica, blokadama, masovnim testiranjima, fizičkoj distanci i visokoj mjeri poštovanja mjera, Australija je registrovala nešto više od 28.300 zaraženih, uz 908 umrlih od posljedica koronavirusa.