Naslovna AKTUELNO Stara željeznička stanica u Lukavcu zahtijeva hitnu sanaciju (VIDEO)

Stara željeznička stanica u Lukavcu zahtijeva hitnu sanaciju (VIDEO)Pravna forma preko 30 godina stara o zaštiti kulturno-historijskog blaga naše države nedavno je nadograđena Zakonom o zaštiti kulturne baštine TK. Njime  se uređuju dobra kulturne baštine, njihova podjela, postupak zaštite, ali i brojne druge odredbe.

 

Zakonom će biti određeno kako će se zaštiti kulturna baština na osnovu liste o zaštiti kulturnih dobara koju je načinio Zavod za zaštitu, a na kojem se nalazi 591 dobro, od toga 54 zaštićena nacionalna dobra.

 

I općina Lukavac dio je ove bogate kulturno-historijske baštine, koja je sa svojih trenutno formalno priznatih šest spomenika, zauzela značajno mjesto u ovom miljeu. Ovaj broj nije konačan jer je na listi čekanja još jedna građevina, a to je stara džamija u Turiji, na Ivkovini.

 

Radi se o objektima koji su  zaštićeni i uvršteni na listu nacionalnih dobara od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika,  značajna lista dobara spomeničkog i građevinskog naslijeđa, a radi se o starim i izuzetno vrijednim objektima kao što su Kuća Čamdžića, Pravoslavni hram u Puračiću, Crkva sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom u Lukavcu,  Centralna spomen-kosturnica Macan Marija i Vila Solvay.

 

Na listi ovih vrijednih građevina našla se i stara željeznička stanica u Lukavcu. Najstariji sačuvani javni infrastrukturni objekat u našem gradu, koji je sa sačuvanim prvobitnim izgledom ostao kao pečat jednog vremenskog razdoblja, trenutno služi kao stambeni i ugostiteljski objekat. U dosta lošem je stanju i iziskuje hitnu sanaciju. Na Listu nacionalnih spomenika BiH  uvšten je u decembru 2015. godine.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)