Naslovna AKTUELNO „Svjedokom“ i službeno otovreno urbano ljeto u Lukavcu

„Svjedokom“ i službeno otovreno urbano ljeto u Lukavcu

„Znate imam osjećaj kao da ste u mom dnevnom boravku, evo ja sam pozvan na svoje vlastito sijelo a toliko vas otprilike i ima“ – ovim riječima malobrojnu publiku pozdravio je Miodrag Miki Trifunov otpočinjući svoj muzičko-poetski performans „Svjedok“ sa kojim je i služeno otvorena prva manifestacija „Lukavački dani kulture“.

 

Kako za sebe kaže, glumac u penziji, iza kojeg stoji preko 130 premijera, u Lukavac je donio stihove najvećih svjetskih književnih velikana kao što su Brecht, Pessoa, Hajam, Lorka ali i neprolazni stihovi književnika sa naših govornih područja  Tina Ujevića, Muse Ćazima Ćatića i Mike Antića.


 

Fonetski i teatralno 72-godišnji Trifunov, maestralno i sa lakoćom nizao je lire i poeme otrgnuvši publiku na tren od  virtualne svakodnevnice vraćajući joj riječ za koju kaze da je ljudski „blagoslov i prokletstvo“.

 

Ovaj čaroban spoj neprolaznih poetičnih misli,  velikana svjetske i domaće kulturne baštine, muzike koju su specijalno uradili članovi bh. benda Konvoj i fascinantne interpretacije Trifunovog propustili su svi oni koji su masovno putem društvenih mreža tvbrdili da Lukavcu fali kulturnih dešavanja.

 

Iako smo pali na ovom ispitu kulture, pravo na popravni imamo već narednog ponedjeljka 20. augusta, kada je na repertoaru predstava „Tako je govorio Lepi“ uz jednako maestralnog Harisa Burinu.

 

Lukavčani će također moći uživati i uz Američki san“ sa Emirom Krivalićem koja će biti izvedena na otvorenom. Ljetni raspust mališanima iz Lukavca uljepšat će  Gradsko pozorište Živinice sa svojom  predstavom „Potraga za konačištem“ koja je na programu 24. augusta, a šlag na kraju donosi nam Studio Teatar iz Zenice uz vječiti kultni komad“ Derviš i smrt“ kojim će se pustit zavjesa na ovo prvo kulturno urbano ljeto.

 

Podsjetimo „Lukavački dani kulture“ trajat će do 25. augusta, generalni pokrovitelj manifestacije je Općina Lukavac