Naslovna AKTUELNO Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. maja

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. maja


Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika kojim se podiže svijest o prevenciji bolesti raširene među ženama.

 

Od raka jajnika u svijetu godišnje obolijeva oko 250.000 žena, šesti je po učestalosti kada su u pitanju maligna oboljenja kod žena, a radi se o najmalignijem ginekološkom tumoru.Želimo raditi na podizanju svijesti i edukaciji o ranim simptomima i znakovima koji upućuju na rak jajnika sa ciljem poticanja žena da reagiraju na vrijeme kako bi se bolest otkrila u ranijoj fazi. Ako se dijagnosticira i liječi na vrijeme, kada je rak ograničen na jajniku, petogodišnja stopa preživljenja je više od 90 posto. Nažalost, manje od 20 posto oboljelih otkrije bolest u ranoj fazi, zbog toga što su simptomi nespecifični. Još jedan uzrok kasnog dijagnosticiranja bolesti leži u činjenici da ne postoji pouzdana dijagnostička metoda za rano otkrivanje raka jajnika– screening.

 

 

U BiH godišnje oko 200 žena oboli od karcinoma jajnika. Kao neke od faktora rizika od raka jajnika češće obolijevaju žene u menopauzi, žene u čijoj porodici je bilo slučajeva raka dojke ili raka grlića maternice težene koje nisu rađale.

 

Simptomi raka jajnika su povećana veličina trbuha, uporna nadutost, teškoće pri jedenju, odnosno, osjećaj sitosti, bolovi ili bol u zdjelici, osjećaj potrebe za mokrenjem hitno ili često. Ukoliko su ovi simptomi konstantni traju u kontinuitetu nekoliko sedmica, potrebno se odmah javiti ljekaru. Vrlo je bitno naglasiti da se rak jajnika ne može otkriti PAPA testom.