Naslovna AKTUELNO Svjetski dan bubrega obilježava se drugoga četvrtka u martu

Svjetski dan bubrega obilježava se drugoga četvrtka u martu

Svaka treća osoba izložena je povećanom riziku hronične bolesti bubrega. Procjenjuje se da u svijetu od ove bolesti pati više od 850 miliona ljudi.

 

Prema Svjetskim statistikama svaka deseta odrasla osoba ima neku vrstu bubrežne bolesti. No, 9 od 10 njih toga nije ni svjesno, s obzirom da bolest bubrega često ne boli.


 

Izuzetak nije ni Bosna i Hercegovina.

 

Jako se malo pažnje daje prevenciji i mi se ovdje najčešće bavimo samo posljedicama. U BiH je oko 3.000 pacijenta na liječenju dijalizom, što je ogroman teret za budžet svake države. Broj bubrežnih bolesnika je u stalnom porastu, obzirom da su glavni uzročnici ove bolesti dijabetes i povišeni krvni tlak, te naravno genetsko naslijeđe”, ponovili su iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH.

 

Ističu da je transplantacija najbolji, a najjeftiniji način liječenja, ali da BiH spada među posljednje države u Evropi i svijetu po broju urađenih transplantacija.

Na ovogodišnji Svjetski dan bubrega, koji se obilježava svaki drugi četvrtak u maru, što znači sutra, Međunarodno društvo za nefrologiju i Međunarodna federacija zaklada za bubrege rade na podizanju svijesti o važnosti prevencije i edukacije građana, pacijenata, ljekara i političara.

 

"Troškovi dijalize i transplantacije, a posebno dijalize, 
opterećuju budžet svake države. Usvajanjem dugoročnih planova i programa
 od strane ministarstava zdravstva na svim nivoima, pa i zavoda za javno
 zdravstvo, može donijeti puno kvalitetniji život građanima i značajno 
smanjiti broj potencijalni bubrežnih bolesnika", saopćili su iz 
Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH. 

Ističu da planovi i programi u smjeru edukacije i prevencije ne iziskuju veće finansijske izdatke, a donose ogromnu korist svima.

 

Inače, u okviru obilježavanja Svjetskog dana bubrega bilo je planirano održavanje tribina u gradovima širom naše zemlje, ali su otkazani zbog situacije sa širenjem novog soja koronavirusa.