Naslovna AKTUELNO Svjetski dan Roma: Lukavac primjer dobre prakse

Svjetski dan Roma: Lukavac primjer dobre prakse

Svjetski dan Roma datum je posvećen najugroženijoj populaciji u našoj državi. Prilika je da se skrene pažnja na probleme, ali i primjere dobre prakse, kakva je u Lukavcu.  

 

Ovaj datum obilježava se u čast 1. Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu.


 

Romska populacija u BiH, koja broji više od 80 000 članova i danas, 47 godina kasnije, izrazito  teško živi. Najveći problem, kao i za većinsko stanovništvo u BiH,  jesu  nezaposlenost, neregulisana socijalna zaštita  i stambena problematika.

 

Posebno važan i izražen jeste  problem zdravstvene zaštite. Mnoge romske porodice  nemaju zdravstveno osiguranje,  a odlazak ljekaru, liječenje i prevencija bolesti,  za njih su nedostižni.

 

Lukavac je među prvim općinama u BiH, koja  je posebnim programom omogućila zdravstvenu zaštitu svima onima koji su uskraćeni za istu,  uključujući i romsku populaciju. Načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić kaže da su se za uvođenje tog programa, po uzoru na Lukavac, interesovale i druge općine.

 

„ Praksa je pokazala da je značajan broj porodica koje ni pojednom osnovu ne mogu imati zdravstveno osiguranje. Nemali broj ovih korisnika imaju hronično bolesne osobe, a ne mogu participirati u redovnom liječenju i ne mogu doći na redovan pregled, nego im je uskraćena medicinska pomoć. Jedino mogu pokucati u zdravstvene ustanove onda kada se nađu u urgentnom stanju, na hitno liječenje. To je nehumano i neprihvatljivo u 21. vijeku. To smo prošle godine pokrenuli na način da Centar za socijalni rad Lukavac utvrdi elemente, donese rješenje i načelnik odobri zdravstveno osiguranje za takve osobe“, rekao je za portal rtvlukavac načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

Program nije prekidan ni u vrijeme budžetske blokade, jer su sredstva odobravana iz tzv. „Načelnikove budžetske rezerve“.

 

U protekloj godini realizovani su svi zahtjevi, a prema riječima načelnika Delića, ukoliko bude potrebe, odvojit će se i dodatna budžetska sredstva. Zainteresovani se trebaju javiti u Centar za socijalni rad Lukavac i podnijeti zahtjev, koji se rješava po veoma kratkom postupku.

 

Općina Lukavac uključena je i u redovan program stipendiranja i nabavke udžbenika,  a od prošle godine za sve učenike iz socijalno ugroženih porodica koji se školuju izvan mjesta stanovanja, uključujući i romsku djecu, uvedeno je  subvencioniranje mjesečnih karata.

 

Prema riječima načelnika Delića, Općina Lukavac nastavila je i sa značajnim projektima rješavanja stambenog pitanja romske populacije. Otvoreno je i nekoliko programa, koji nisu finansijski zahtjevni za budžet, ali su fokusirani na riješenje vitalna pitanja i potrebe romskih porodica.

 

Romska nacionalna manjina u BiH, tokom  posljednjih nekoliko godina,  bilježi značajan napredak kada je u pitanju obrazovanje djece, a Tuzlanski kanton je vodeći u ovoj oblasti. Više od 600 djece ide u osnovnu školu, srednju školu pohađa više od 100, a sve je veći i broj studenata.

 

(RTV Lukavac)