Naslovna AKTUELNO Svjetski dan zaštite okoliša Lukavčani dočekali petom protestnom šetnjom!

Svjetski dan zaštite okoliša Lukavčani dočekali petom protestnom šetnjom!


Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija u Stockholmu 1972. godine posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša UN-a.

 

Svjetskim danom zaštite okoliša želi se podstaći ljude da postanu aktivni učesnici održivog i ravnomjernog razvoja, te da preuzmu odgovornost za očuvanje planete poimajući da je uloga pojedinca ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

 

Ove godine  Svjetski dan zaštite okoliša  obilježava se pod geslom “Borba protiv onečišćenja zraka” u više od 140 zemalja svijeta radi poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju.

 

Onečišćeni zrak je izazov današnjice koji zahtjeva dugoročnu strategiju i suradnju svih nivoa  vlasti, ministarstava (promet, energetika, poljoprivreda) te gospodarskog sektora.

 

S obzirom da onečišćeni zrak ne poznaje državne granice, učinkovita politika zaštite zraka moguća je samo djelovanjem na globalnom nivou , pri čemu se politikama i ciljanim aktivnostima nastoje smanjiti emisije koje su rezultat ljudskog djelovanja.

 

Sa onečišćenjem zraka i okoliša   svakodnevno se suočavaju i građani Općine Lukavac .Od mjeseca januara Forum za zaštitu okoliša ,uz podršku udruženja   AER  AKVA TERA  svakog prvog ponedjeljka u mjesecu  organizuju protestnu šetnju,  a peta   po redu upriličena je početkom ove sedmice .Protestnom šetnjom  lukavčani  ukazuju , opominju  i pozivaju   sve odgovorne koji su zaduženi, da spriječe  trovanje   i prestanu tiho ubijati građane Lukavca.

 

Onečišćenje zraka je svakako vrlo složen problem, no svatko od nas može nešto učiniti kako bismo utjecali na njegovo smanjenje. Razumijevanje različitih vrsta onečišćenja te kako ono utječe na naše zdravlje i okoliš može nam pomoći pri učinkovitijem poduzimanju mjera za poboljšanje zraka oko nas.