Naslovna AKTUELNO SZO: Ako ukidate mjere budite spremni za povratak virusa

SZO: Ako ukidate mjere budite spremni za povratak virusa

Direktor SZO Tedros Gebrejesus upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mjere na suzbijanju pandemije, da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije COVID-19.

 

Gebrejesus je na virtuelnom sastanku sa ministrima zdravlja zemalja članica G20 u nedjelju, izjavio da ga ohrabruje činjenica da nekoliko članica počinje da planira kako da ublaži socijalne restrikcije zbog pandemije.


 

Međutim, kako prenosi AP, on je ukazao da je ključno da mjere na ublažavanju tih restrikcija budu provedene po fazama.

 

Ukidanje restriktivnih mjera, kako je dodao, ne znači kraj epidemije u bilo kojoj zemlji, “već jedino početak sljedeće faze”.

 

“Od vitalnog značaja je da u toj sledećoj fazi zemlje edukuju, angažuju i ojačaju svoje ljude kako bi preventivno spriječili i brzo odgovorili na bilo kakvu novu pojavu (virusa). Da osiguraju da imaju kapacitete da testiraju, izoluju i vode brigu o svakom slučaju i da prate svaki kontakt i da osiguraju da njihovi zdravstveni sistemi imaju kapacitet da se izbore sa svakim porastom broja slučajeva”, kazao je Tedros.

 

Direktor SZO je izrazio i zabrinutost zbog jačanja pandemije koronavirusa u siromašnim zemljama, kojima nedostaju resursi za borbu sa velikim brojem pozitivnih slučajeva.