Naslovna AKTUELNO Takmičenja, osmijesi i medalje na Velikom finalu desetih Sportskih igara mladih

Takmičenja, osmijesi i medalje na Velikom finalu desetih Sportskih igara mladih

Nakon više od stotinu dana putovanja i takmičenja širom naše države, u Sarajevu je jučer završeno i Veliko državno finale Plazma Sportskih igara mladih. Igre su zajedno sa djevojčicama i dječacima iz svih dijelova BiH, kroz takmičenja, druženja i zabavu u okviru BH Telecom SIM Turneje radosti proslavile svoj deseti rođendan. Sarajevo je u periodu od 29.9. do 01.10. bilo domaćin najboljim ekipama na završnici ovogodišnjih Igara.

 

Državni pobjednici takmičenja za djevojčice i dječake u kategoriji 2005. godište i mlađi su ekipe NK Natron iz Maglaja i SFK 2000 iz Sarajeva, dok su na takmičenju za dječake u kategoriji 2009. godište i mlađi, najuspješniji bili dječaci iz ekipe NK „Zvijezda“ iz Gradačca. Prvo mjesto na odbojkaškom takmičenju osvojila je ekipa OK „Panter“ iz Doboja, koja je savladala ekipu ŽOK „Bimal-Jedinstvo“ iz Brčkog u finalnoj utakmici. Najbolje košarkašice su djevojčice iz ekipe „Lavice“ iz Brčkog, dok su najbolji košarkaši dječaci iz Sarajeva, iz ekipe „Richmond Park“. Zlatna medalja sa rukometnog takmičenja za dječake putuje u Maglaj, a osvojili su je dječaci iz ekipe „Junior Street Boys“, dok je na rukometnom takmičenju za djevojčice najbolja bila ekipa ŽRK „Sloga“ iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

 

U okviru finalnog takmičenja svi učesnici su nastavili učiti o važnosti poštivanja različitosti i fair playu na terenu, kroz projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“, kojeg Igre realiziraju uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.