Naslovna AKTUELNO Tokom 2018. godine u općini Lukavac dogodile su se 153 saobraćajne nezgode...

Tokom 2018. godine u općini Lukavac dogodile su se 153 saobraćajne nezgode (VIDEO)

Više od 20 osoba poginulo je u saobraćajnim nesrećama, a samo u 2018. godini dogodilo se 2559 nezgoda na području cijelog Tuzlanskog kantona.

 

U ovim nesretnim slučajevima 1051 osoba je povrijeđena i tu je vidljiv porast u odnosu na 2017. godinu. No, osim što je zabilježeno povećanje saobraćajnih nesreća, porazan je i podatak da se godišnje u BiH dogodi više od 30 hiljada nesreća u kojima na stotine ljudi smrtno strada.

 

Ono što posebno zabrinjava kada su u pitanju smrtno stradala lica jeste njihova starosna dob koja  se kreće od 18 do 30 godina.

 

No, od 120 hiljada registrovanih vozača, koliko ih ima u TK, veliki je broj onih koji se neodgovorno ponašaju kao učesnici u saobraćaju. Iako je česta opaska da su loši putevi i neadekvatni uslovi na cestama glavni razlozi stravičnih udesa, podaci i statistike tome ne idu u prilog.

 

Treba napomenuti da je u preko 90% glavni i osnovni krivac vozači! To se odnosi na nepoštivanje zakonskih odredbi, ograničenja brzine, vožnja pod alkoholom, bez položenog vozačkog ispita, i vožnja pod sankcijama.

 

Vožnja u alkoholiziranom stanju očito postaje trend jer je nevjerovatan porast za čak 300% slučajeva u kojima su vozači vozili u alkoholiziranom stanju. Ali, osim što se naši vozači neodgovorno odnose prema sebi, oni dovode u opasnost i živote svoje djece.

 

 Iz PU Lukavac smo dobili podatke za prvih 10 mjeseci ove godine. Dogodile su se 153 saobraćajne nezgode, od toga jedna sa poginulim licima, 87 sa povrijeđenim osobama, dok je 65 nesreća bilo sa materijalnom štetom. U tim saobraćajnim nesrećama je 15 lica teže povrijeđeno a 109 je zadobilo lakše povrede.

 

Pripadnici PU Lukavac su u redovnim kontrolama, ali i među učesnicima saobraćajnih nezgoda, evidentirali čak 250 osoba koje su bile pod dejstvom alkohola,evidentirano je 134 lica koja su upravljala vozilom bez vozačke dozvole, a 106 je bilo neregistrovanih vozila.

 

U PU Lukavac su izvršili u prvih deset mjeseci ove godine pregled 21.335 vozila, a izdato je 6534 prekršajnih naloga uglavnom zbog prekoračenja brzine. Zanimljivo je da se najviše saobraćajnih nezgoda dogodi u junu, julu i augustu mjesecu i to: 40 na magistralnom putu, 20 na regionalnom, 45 na lokalnim putevima i 41 na ulicama u naseljima.

 

Najvažnija i osnovna preporuka je da vozači poštuju saobraćajne propise u svakom smislu, jer oni nisu samo napisani da budu slovo na papiru ili da bi policija pisala kazne, nego da se pokaže svim učesnicima u saobraćaju kako da izbjegnu saobraćajne nesreće ili bar da ublaže njihove posljedice.

 

(RTV Lukavac)