Naslovna AKTUELNO Tokom tri sajamska dana Lukavac bio centar regije + VIDEO

Tokom tri sajamska dana Lukavac bio centar regije + VIDEO

157 Izlagača iz deset zemalja bili su sudionici 16. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST 2018.

 

S namjerom očuvanja postignute kvalitete i nivoa sajamskih usluga, ali i njihovog poboljšanja, tokom ovogodišnje trodnevne sajamske manifestacije održana su brojna dešavanja.


 

Na sajmištu i drugim lokalitetima održana su brojna dešavanja: predavanja, konferencije i stručni skupovi sa temama iz oblasti turizma i ekologije, tradicionalni festival „Bosanska sofra“, novinarska kotlićijada, sajamska biciklijada, Međunarodno takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola, koncert grupe „Miligram“, Izbor miss mature BiH 2018, smotra folklora, novinarska turistička tura i mnoga druga dešavanja.

 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo Sajam LIST 2018 je proglasila otvorenim.
Đapo je kazala da BiH ima puno potencijala za razvoj turizma, te da može ponuditi dosta toga od prirodnih ljepota, odlične kuhinje i kulturno-historijskog blaga.

 

„Oko million stranih turista posjeti BiH i taj broj se povećava i raste. Ono što su naše analize pokazale jeste da jedan dinar uložen u turizam vraća nam dva dinara. Znači, sve što se ulaže u ovu oblast se vraća. Izuzev toga turizam je isto i grana koja može da zapošljava pogotovo one slabe kategorije kao što su žene, omladina ili osobe sa invaliditetom. Mi u BiH imamo puno toga da ponudimo pored prirodnih ljepota. Imamo i odličnu kuhinju, a jedan dio ovog sajma posvećen je gastronomiji gdje će biti takmičenje specijaliteta koje mogu probati samo u ovom kraju“, kazala je ministrica Đapo, dodajući da je Lukavac u tri sajamska dana  centar regije.

 

Prilikom otvaranja uručena su priznanja „Ugostiteljska kruna hotelijerstva“. Ovo priznanje je ministrica Đapo uručila organizatoru, dok je priznanje „Zlatni list“ Ministarstvu okoliša i turizma FBiH za doprinos urazvoju i organizaciji Sajma „LIST“ uručio direktor Sajma LIST 2018 Izet Nuhanović.

 

Uz poslovne susrete izlagača ,u edukativnom segmentu, u fokus ovogodišnjeg sajma su stavljeni seoski i banjsko-zdravstveni turizam, te su na te teme upriličena predavanja i panel diskusije , kako bi se kroz analize trenutnog stanja došlo do njihovog unaprijeđenja na ovim prostorima.

 

Uz podršku brojnih institucija, Sajam je postao tradicionalan, a svake godine bilježi napredak i širi svoje kapacitete, te je proglašen manifestacijom od interesa za razvoj Tuzlanskog kantona.

 

(RTV Lukavac)