Naslovna Magazin Trudnice ne spadaju u rizičnu grupu za obolijevanje od koronavirusa

Trudnice ne spadaju u rizičnu grupu za obolijevanje od koronavirusa

Za razliku od obolijevanja od gripe, trudnice ne spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju razvijanje težih simptoma koronavirusa. Iako su podaci ograničeni i smjernice fleksibilne, zdravstveni službenici iz Ujedinjenog Kraljevstva umirili su mnoge buduće mame.

“Do sada nijedna trudnica nije umrla od koronavirusa. Zdravstveni službenici tvrde da ako se trudnica zarazi koronavirusom, ne postoje dokazi da se on može prenijeti na bebu. U pitanju je novi virus i tek učimo o njemu pa ćemo kako novi dokazi budu izlazili na vidjelo dopunjavati upute za javnost”, istaknuo je Edward Morris, predsjednik Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječje zdravlje.

 

U sljedećih nekoliko sedmica i mjeseci, trudnice u Ujedinjenom Kraljevstvu sigurno će biti pozitivne na koronavirus. Iako su podaci za sada ograničeni, tješi nas što ne postoje dokazi da se virus može prenijeti s trudnice na bebu. U istraživanje koje su naučnici proveli, uključili su i izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o oboljelim trudnicama u Kini gdje se pratilo stanje 147 zaraženih trudnica. Došli su do zaključka da je svega 8 posto njih ispoljavalo ozbiljne simptome virusa, a samo 1 posto postao je ozbiljno bolestan.


 

Simptomi su najčešće blagi, ali imunološki je sistem trudnice promjenjiv

 

Kod većine zaraženih trudnica razvili su se blaži ili umjereni simptomi virusa, dok postoji jedan prijavljen slučaj u kojem je trudnici bila potrebna mehanička ventilacija. Dopunjen izvještaj potvrdio je da toj trudnici urađen hitan carski rez i da se dobro oporavila.

 

“Potpuno je razumljiva zabrinutost trudnica zbog virusa i negativnih učinaka koje on može imati za njihovo zdravlje i zdravlje fetusa”, istakao je Christopher Zahn, s Američkog koledža porodničara i ginekologa.

 

Poznato je da se trudnicama imunološki sustav mijenja zbog čega kod njih često dolazi komplikacija uslijed zaraze virusom kao što je gripa. Ipak, nisu sve ove bolesti iste. I dalje se ne zna što se točno događa trudnicama koje su pozitivne na koronavirus. Rizici su trenutačno vrlo niski, ali su u Ujedinjenom Kraljevstvu izdane upute u kojima stoji da, trudnice koje imaju zdravstvene probleme poput lupusa i dijabetesa, moraju se više paziti.

 

Različita mišljenja o utjecaju SARS-a i MERC-a na trudnice

 

Prema Američkom centru za kontrolu bolesti i infekcija, postoje izvještaji koji pokazuju da se SARS, koji je genetski povezan s koronavirusom, ne može prenijeti kroz majčino mlijeko, ali postoje drugi rizici. Oni dodaju i da su koronavirusi poput SARS-a i MERC-a, usko povezani s pobačajima i mrtvorođenim bebama. Visoka temperatura tokom rane trudnoće može povećati rizik od urođenih defekata kod beba”, prenosi ScienceAlert.

 

“Ne postoje podaci koji povezuju COVID-19 s povećanim rizikom od pobačaja, niti imaju veze s ranim prekidima trudnoće. Izvještaji prošlih istraživanja trudnica u vrijeme SARS-a i MERC-a pokazuju da ne postoji uvjerljiva veza između infekcije i povećanog rizika od pobačaja ili gubitka djeteta u drugom tromjesečju”, prenose zdravstveni službenici Ujedinjenog Kraljevstva.

Ne postoji dovoljno dokaza da bi se dijete izoliralo od inficirane majke

U Kini su proveli malo istraživanje u kojem je sudjelovalo devet trudnica s COVID-19 upalom pluća. Naučnici su od trudnica uzeli uzorke amniotičke tekućine, krv pupčane vrpce i majčinog mlijeka. Pored njih i bebama je odmah po rođenju urađen bris. Svi su uzorci bili negativni.

 

U uputama za javnost, zdravstveni službenici Ujedinjenog Kraljevstva ističu da se situacija stalno razvija i da će kako informacije budu pristizale, oni tako obavještavati javnost. Po onome što je za sada poznato, prednosti dojenja i prisnosti majke i novorođenčeta, nadmašuju sve moguće rizike.

 

“Na temelju trenutačnih dokaza, ne vjerujemo da se žene koje su pozitivne na koronavirus trebaju odvajati od svojih beba. Utjecaj odvajanja, barem i kao mjera opreza, može značajno utjecati na majku i dijete. Razmotrit ćemo ovu odluku kada budemo imali više dokaza”, objasnio je Russell Viner, predsjednik Kraljevskog koledža porodničara i ginekologa.

 

U međuvremenu, buduće majke trebaju se držati podalje od inficiranih ljudi, redovito prati ruke, ograničiti ili otkazati duga putovanja i obratiti se svom ljekaru, ako imaju više pitanja.