Naslovna AKTUELNO Turska certificirala “siguran turizam”

Turska certificirala “siguran turizam”

Turska je predstavila plan “sigurnog turizma”. Plan je 19. i 20. juna predstavio ministar kulture i turizma ove zemlje Mehmet Ersoy. Ovo je prva zemlja u Evropi koja je napravila sistem certificiranja sigurnog turizma, saopćeno je iz Agencije za promociju i razvoj turskog turizma.

 

 

Objašnjeno je šta mogu očekivati turisti po dolasku u Tursku i to na putu od aviona do aerodroma, od vozila za transfer do hotela. Svi gosti su imali priliku da se na mjestu uvjere o uslugama koje pruža siguran turizam.

 

 

 

Prvog dana predstavljanja, ministar Ersoy je bio domaćin gostima u Antaliji kao jednom od najposjećenijih gradova, te je naglasio da mu je veliko zadovoljstvo ugostiti goste onako kako priliči Turskoj. Prema riječima Ersoya, certificiranje programa sigurnog turizma po mnogim svojim karateristikama je među prvim u svijetu. Kao pokazatelj ozbiljnosti situacije i poduzimanju potrebnih mjera, ministar Ersoy je rekao:

 

 

 

“Povodom ovog programa, a nakon ponovnog pokretanja zračnog saobraćaja, želim naglasiti da očekujemo goste iz vaših zemalja. Uvidjevši da na naše goste pozitivno utječe opseg mjera koje poduzimamo, to potvrđuje i tačnost programa certificiranja sigurnog turizma koji smo pripremili.”

 

 

Ministar Ersoy je naglasio da je broj zaraženih u turističkim mjestima poput Aydina, Antalye i Mugle poprilično mali. Vezano za ove gradove, dodao je i sljedeće:

“Zahvaljujući hiljadama radnika u medicinskom sektoru, pored toga što su turistička mjesta, ovi gradovi su i medicinski centri.”

 

 

 

Dodao je i sljedeće:

 

 

 

“U vrijeme pandemije mislili smo na sve detalje za goste koji odmor odluče provesti u Turskoj. Od 1. jula smo pripremili poseban paket osiguranja, kojiobuhvata i COVID-19, za sve strane državljanje. Karte kupljene kod ugovornih aviokompanija moći će se kupiti preko različitih prodajnih mjesta, tur operatera putem interneta. Paketima od 15, 19 i 23 eura moći će se pokriti troškovi liječenja od 3.000, 5.000, pa do 7.000 rura. Nama je najbitnije da se naši gosti osjećaju spokojno u našoj državi. Dok god su u našoj zemlji, mi ćemo misliti na sve detalje oko njihovog boravka.”

 

 

 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Turske, a uz koordinaciju sa realnim sektorom, “certificiranje sigurnog turizma” ima za cilj obuhvatiti sigurnosne mjere od prevoza do boravka, od radnika pa do gostiju, saopćeno je iz Agencije za promociju i razvoj turskog turizma.