Naslovna Istaknuto Turska za vikend uvodi ograničenje kretanja

Turska za vikend uvodi ograničenje kretanja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska za vikend uvesti ograničenje kretanja ljudi kako bi zaustavila širenje koronavirusa, javlja Anadolija.

 

 


Erdogan je u utorak predsjedavao sjednicom kabineta u Predsjedničkoj palati u Ankari, a potom se obratio naciji i istakao da je ponovno uvođenje restriktivnih mjera neminovno zbog brzog širenja zaraze i njenih posljedica koje su bolne.

 

 

On je pozvao sve građane da poštuju epidemiološke preporuke i odredbe o nošenju zaštitnih maski, pojačanoj higijeni i socijalnoj distanci.

 

 

“Tokom vikenda će na snazi biti zabrana kretanja, osim u periodu od 10 do 20 sati”, kazao je Erdogan i dodao da će se ta mjera provoditi tako da ne ugrozi lance opskrbe i proizvodnje u zemlji.

 

 

Erdogan je također kazao da će sportska takmičenja biti nastavljena bez publike.

 

 

Na snazi će i dalje u Turskoj biti ograničenje kretanja za ljude starije od 65 godina, a ta mjera će biti za vikend proširena i na osobe mlađe od 20 godina, izuzev uposlenih.

 

 

“Ostaju zatvorena kina do kraja godine. Trgovinski centri, marketi, frizerski saloni, brijačnice i slične radnje će raditi od 10 do 20 sati”, kazao je Erdogan i dodao da će restorani i kateferije preći na pružanje usluga pakovanja i dostave proizvoda.

 

 

Turski predsjednik Erdogan također je najavio da će nastava u školama do kraja godine biti održavana u online formatu.

 

 

(Foto: Tanjug / Turkish Presidency via AP)