Naslovna AKTUELNO U 2019. godini povećanje plaće svim prosvjetnim radnicima

U 2019. godini povećanje plaće svim prosvjetnim radnicima10.  septembar bit će upisan kao dan kada su se prosvjetni radnici u TK izborili za bolji status u društv. Naime,  Sporazum o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća radnika u osnovnim i srednjim školama TK potpisan je u ponedjeljak u Tuzli. Pregovori su trajali više od dva mjeseca.

 

Na godišnjem nivou, to je novih 6.195.000 KM iz budžeta TK, s tim da će ukupna izdvajanja biti veća jer treba dodati određene kategorije u sporazum. Kako je rečeno na press – konferenciji povećanje se odnosi i na plaće zaposlenika u institucijama kulture.

 

Dakle svi koeficijenti u obrazovanju sada su izmijenjeni  u smislu da su povećani za 6,5%. To će imati svoje refleksije i na primanja zaposlenika i to je nešto što nas u Ministarstvu obrazovanja i Vladi TK izuzetno raduje“ – kazao je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK.

 

Potpisivanje sporazuma o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća i uposlenicima u visokom i srednjem obrazovanju, ali i uposlenicima u oblasti kulture, donijet će povećanje plaće za dodatnih 6,5%.

 

OKo  6.500 zaposlenih u sektoru obrazovanja, a zajedno sa zaposlenima u institucijama kulture bit će obuhvaćeno ovim sporazumom.