Naslovna Istaknuto U BiH od 11. do 15. oktobra vježba „EU CZ BiH...

U BiH od 11. do 15. oktobra vježba „EU CZ BiH – Banja Luka 2021“ u svrhu priprema za članstvo u Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije


Terenska vježba „EU CZ BiH – Banja Luka 2021“ za pripadnike i jedinice Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost-bezbjednost Brčko Distrikta BiH održava se na području Banja Luke od 11.10. do 15.10.2021.godine.

 

 

USAR-traganje i spašavanje u ruševinama održava se na lokaciji Incel-a, WR-spašavanje na vodi održava se na rijeci Vrbas-Trapist i jezero Zalužani, a obuka za upravljanje kampom je u Zalužanima.

 

Scenarij terenske vježbe civilne zaštite „EU CZ BiH – BANJA LUKA 2021“ su poplave i klizišta, a temelji se na realnim ranjivostima u Bosni i Hercegovini i regiji te u tom segmentu terenska vježba će pokazati stanje operativne pripravnosti za efikasan odgovor.

 

 

Predviđeno je da će na vježbi učestvovati oko 200 pripadnika službi zaštite i spašavanja.

Vježba se provodi u sklopu projekta „EU za bolju civilnu zaštitu – Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije“ koji  provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske – Ravnateljstvo civilne zaštite i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR.

 

 

Projekt finansira Evropska unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u vrijednosti od 1,480 miliona eura, a trajanje projekta je od 01.03.2019. do 01.11.2021. godine.

 

Sve mjere zaštite od virusa SARS CoV-2 su za sve vrijeme trajanja Vježbe obavezujeće za sve učesnike vježbi.