Naslovna AKTUELNO U Centru za socijalni rad Lukavac u prošloj godini povećan broj...

U Centru za socijalni rad Lukavac u prošloj godini povećan broj zahtjeva za jednokratne novčane pomoći (VIDEO)

Socijalna zaštita jedna je od najsloženijih oblasti društvenog života. U Centru za socijalni rad Lukavac sumirani su rezultati iz protekle godine tokom koje je kako je evidentirano, primljeno i obrađeno  1622  zahtjeva iz domena socijalne zaštite a realizovana su i rješenja o utvrđivanju određenih prava dok je između ostalog, obrađeno 810 drugih predmeta iz oblasti  koje se odnose na porodično-pravnu zaštitu.

 

 

Kako je ranije naglašeno, povećan je broj zahtjeva u sklopu porodično-pravne zaštite kao i veći broj predmeta tako da je Ustanova od prošle godine u procesu realizacije projekta koji je će se bazirati na preventivni rad a to je jedini način da se spriječe brojni socijalni problemi, ističu u Centru. Ovaj projekat  finansira Vlada Švicarske a realizuje se uz pomoć nekoliko partnera.

 

 

Krajem prošle godine  Parlament  FBiH donio je zakon za roditelje njegovatelje čija primjena je počela u ovoj godini. Zakon je kako ističu u Centru specifičan i kompleksan obzirom da je riječ o uspostavi radno- pravnog statusa nezaposlenih roditelja koji imaju djecu koji su korisnici naknade za pomoći njegu drugog lica prve grupe. Kako doznajemo, za provedbu ovog zakona,  očekuju se dodatne instrukcije iz federalnog ministarstva.

 

Detaljnije u video prilogu Enide Akeljić