Naslovna AKTUELNO U Dobošnici održana smotra folklora “Bosna je duša svijeta”

U Dobošnici održana smotra folklora “Bosna je duša svijeta”


U Dobošnici je organizovana smotra folklora „Bosna je duša svijeta“ koju organizuje KUD Dobošnica u povodu 60. godišnjice postojanja, a ista je okupila oko desetak kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva BiH.

 

Manifestacija  se održala u subotu, a veliku godišnjicu uveličala su društva iz Zenice, Tešnja, Doboja, Travnika, Malešića, te Sloga iz Bikodža i Miričine, KUD-ovi  Devetak i Poljice, kao i KUD“Mirsad Sinanović“ iz D. Orahovice.

 

Smotru tradicionalnih igara, pjesama, plesa i nošnji  pored domaćina KUD-a Dobošnica, repertoarom starograsdkih, bosanskih i drugih pjesama, uljepšao je i Vokalni ansambl Doboščanke.

 

Tradicija njegovanja običaja, folklora i kulture u radu ovog društva  datira još od 1958. god. Kada su nosili naziv mladost  U nekoliko faza ovo društvo je prestajalo sa radom , prvi puta 1974. godine zbog jakog zemljotresa koji je devastirao prostorije doma kulture čime je onemogućen rad i društva.

 

Tokom 80-tih godina ponovo se pokreću pod nazivom“25.mart“ i djeluju sve do ratnih 90-tih koje su  ponovo  zaustavile njihov rad. Inicijativa za ponovom obnovom društva pokrenuta je 2008. godine od kada u kontinuitetu postoje pod ovim nazivom.

 

Pojačani novim mlađim članovima trenutno  broje nekoliko sekcija, pored folklora u društvu djeluje i horska sekcij, sekcija ilahija,dok su u planu da osnuju i muzičku sekciju.

 

U ovom sastavu proteklo ljeto članovi KUD-a Dobošnica proveli su uz brojne  nastupe  širom BiH,put pjesme i folklora vodio ih je u  Modriču, Zenicu, Tarevce, Malešiće, ali su se i rado odzivali na nastupe naših lokalnih kud-ova.

 

Ovu praksu nastavit će i u narednom periodu uz nove članove čiji upis će krenuti na jesen.