Naslovna AKTUELNO U FBiH u posljednja 24 sata zabilježeno šest slučajeva zaraze koronavirusom

U FBiH u posljednja 24 sata zabilježeno šest slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata na području Federacije BiH testirana su 873 uzorka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus, a radi se pacijentima iz Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo.

 

Saopćio je to danas član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa putem redovnog video obraćanja povodom pandemije koronavirusa.

 

Istaknuo je kako je dosada u FBiH testiran ukupno 26.191 uzorak, te da je COVID-19 potvrđen kod 999 osoba.

 

Najviše slučajeva zaraze registrirano je u HNK (259), potom u ZDK (243), KS (111), USK (107), ZHK (87), TK (82), SBK (43), Livanjskom (41), BPK (23) i Posavskom kantonu (3).

 

Musa podsjeća da je trenutno u FBiH hospitalizirano 29 pacijenata pozitivnih na KOVID -19, od kojih nijedan nije na respiratoru.

 

Prema prezentiranim podacima, zaključno s petkom, 15. maja oporavljeno je 777 pacijenata, od kojih su 32 oporavljena u protekla 24 sata, dok je trenutno aktivnih 185 slučajeva. Od 37 potvrđenih smrtnih ishoda u FBiH, 22 osobe su muškog, a 15 ženskog spola. Dvadesettri preminula bili su u dobi od iznad 65 godina.

 

Musa je ponovno naglasio važnost potpune angažiranosti zajednice u pridržavanju svih epidemioloških mjera, kako bi se situacija održala pod kontrolom.

 

Podsjetio je kako je od četvrtka, 14. maja uslijedila druga faza ublažavanja mjera, te potcrtao odgovornost svakog pojedinca u pogledu striktnog pridržavanja utvrđenih mjera.

 

Musa je ukazao i na obavezu poslodavaca da istrajavaju na preventivnim mjerama u radnom okruženju, a sve s ciljem smanjenja rizika od pojave novih slučajeva zaraze.

 

Poručio je, istovremeno, kako prioritet predstavlja zaštita najranjivijih skupina – starijih osoba preko 65 godina i osoba koje boluju od hroničnih bolesti.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s eventualnim ukidanjem mjere obavezne samoizolacije uz opciju testiranja, Musa je podsjetio kako je u FBiH i dalje na snazi mjera zdravstvenog nadzora/ograničenja kretanja/samoizolacije u trajanja od 14 dana, navodeći kako će se to pitanje razmatrati u narednom periodu.