Naslovna AKTUELNO U Lukavcu će biti promovisan film “Nana Fata – bosanska heroina”

U Lukavcu će biti promovisan film “Nana Fata – bosanska heroina”U Lukavcu će u nedjelju, 7. jula 2019. godine u 19,00 sati biti promovisan film “Nana Fata – bosanska heroina“, autora Enesa Hotića.

 

 

Organizatori ovoga događaja u Centru za kulturu Lukavac su: Medžlis IZ Puračić, Udruženje građana “Zora” Lukavac i Savez bošnjačkih NVO .

 

Film govori o herojskoj borbi Fate Orlović protiv nepravde i zuluma koji provode vlasti manjeg bh. entiteta nad njom i drugim povratnicima.

 

Savez bošnjačkih NVO pokrenuo je snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otpor i borbu starice Bošnjakinje, koja se godinama bori protiv sistema u bh. entitetu Republika Srpska, kako bi iz njene avlije uklonili bespravno izgrađenu ”inat” crkvu. U njenoj borbi protiv zuluma nana Fata postala je simbolom svim Bošnjacima muslimanima kako se može i treba boriti za djedovinu i domovinu BiH.

 

Potpuno bespravno Srpska pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena.

 

 

(RTV Lukavac)