Naslovna AKTUELNO U Lukavcu održan sastanak na temu ekologije (VIDEO)

U Lukavcu održan sastanak na temu ekologije (VIDEO)


U kabinetu načelnika Edina Delića održan je sastanak čija tema je bila ekologija. O poboljšanju ekoloških uslova razgovarali su predstavnici Centra civilnih inicijativa, tri industrijska giganta u Lukavcu, prestavnici ekoloških udruženja i akademski stručnjaci iz ove oblasti.

 

 

Krenulo se sa idejom da se kroz organizovani pristup što većeg broja zainteresovanih, sačini program cjelovite analize izvora zagađenja, te da se na osnovu iste napravi plan djelovanja.

 

Punu podršku ovoj ideji, ali i svoj doprinos u realizaciji dali su i članovi akademske zajednice i prestavnici fakulteta čije stručno djelovanje uveliko može pomoći u izradi precizne analize o zagađenju.

 

 

Spremnost na saradnju iskazali su i prestavnici industrijskih giganata koji su i ranije pružali podršku ideji da parametri o zagađenju budu dostupni javnosti. Kao ekološki najosvještenija kompanija FCL trenutno uz pomoć Tehnološkog fakulteta Tuzla sprovodi studiju o zagađenja zraka u Lukavcu, čiji sadržaj će biti proširen, a ista će poslužiti kao osnova za dalja istraživanja.

 

Ovaj sastanak i prijedlog o zajedničkom djelovanju ka rješavanju problema zagađenja pozitivno su podržali  prestavnici ekoloških udruženja.

 

Više detalja saznajte u video prilogu Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)