Naslovna Istaknuto U Lukavcu održano takmičenje za 192 polaznika mektebske nastave

U Lukavcu održano takmičenje za 192 polaznika mektebske nastave

MIZ Puračić u Lukavcu organizovao je 24. Mektebsko takmičenje za 192 polaznika mektebske nastave  koji su,  uz mentorstvo imama iz svih džemata,  pokazali znanje za oblasti kiraeta i islamske vjeronauke.

 

U kategorijama ekipno najbolji je bio džemat  Lukavac Grad, slijedi ih džemat  Devetak, dok je trećeplasirani džemat  Bokavići. Četvrto i peto mjesto osvojili su džemat Modrac i džemat Poljice- Pustoline.


 

Među starijim polaznicima za oblast učenja Kurana najbolji su bili:  Abdulah Tokić iz Bikodža, na drugom mjestu je Muhamed Hatunić iz Lukavac Grada,  odakle je i prvoplasirani Ahmed Kasumović. Za mlađe ova mjesta pripala  su Medini Hatunić iz Lukavca, Davudu Trapi iz Turije i prvoplasiranoj Adni Hodžić iz Modraca.

 

U oblasti općeg znanja Islamske nauke među mlađima su se istakli:  Amina Hodžić iz Bokavića na trećem mjestu, druga je bila Lamija Mujić iz Berkovice i prvi iz Lukavac Grada Adin Salihović.

 

U kategoriji starijih treće mjesto zauzeli su: Nedžla Hodžić iz džemata Bokavići, Zulejha Omerbašić iz Lukavca i Ajla Tokić iz Bokavića.

 

Prema riječima  Zijada ef.Vehabovića, glavnog imama MIZ Puračić,  ovde dolazi do izražaja znanje, kao jedna od najvećih vrijednosti čovjeka, koju niko ne može umanjiti.

 

„Učimo ih da vole ovu našu domovinu, da vole i cijene Islamsku zajednicu, da sa svim ljudima komuniciraju i da budu čestiti, da budu od onih na koje se mogu ugledati mnoga naša djeca. Oni koji idu u mekteb su na malo višoj stepenici od onih koji ne idu i pozivamo sve one koji se dvoume,  ili nisu još odlučili, mektebska vrata su otvorena i ljeti i zimi, i u proljeće i u jesen. Bujrum i dobro nam došli“, rekao je za RTV Lukavac Zijad ef. Vehabović, glavni imam Medžlisa IZ Puračić.

 

Ovo takmičenje  je pokrenuto prije 24 godine na temelju odluke Rijaseta IZ u BiH. MIZ Puračić uspješno ga provodi već godinama, vrednujući trud i rad svakog polaznika, ujedno aktivno radeći na omasovljenju mektebske nastave i privlačenju što većeg broja polaznika u mektebske klupe.

 

Svim takmičarima koji su ostvarili najbolje rezultate dodijeljenje su i nagrade,  a neki od njih bit će rangirani u daljnji krug takmičenja na kantonalnom i državnom nivou.

 

(RTV Lukavac)