Naslovna AKTUELNO U Lukavcu se uspješno realizuje projekat “PRO-POSO” (VIDEO)

U Lukavcu se uspješno realizuje projekat “PRO-POSO” (VIDEO)

Svečanost  u povodu  dodjela certifikata polaznicima praktične obuke kroz projekat „PRO-POSO“ upriličena je  u Gračanici koja je, pored Općine Lukavac, jedina u TK učestvovala u ovom projektu.

 

Radi se o projektu zapošljavanja kojeg provode Obrtnička komora TK i Udruženje “Progres” iz Sarajeva zajedno sa lokalnim zajednicama. Još u aprilu ove godine Općina Lukavac potpisala je Sporazum o zajedničkoj implementaciji projekta putem kojeg je pet mladih ljudi dobilo  priliku za svoje prvo zaposlenje.

 

Radi se o zapošljavanju na šest mjeseci, prilikom čega je Općina Lukavac osigurala finansijsku podršku za polaznike u vidu sufinansiranja u iznosu od po 400 KM, dok su poslodavci  Metalis Devetak, Alu Prom i Menadžer Poljice  pružili podršku u smislu praktične obuke, stručnog osposobljavanja i zapošljavanja  mladih uz obavezu uplate doprinosa.

 

Sa velikim entuzijazmom projekat je podržala Općina Lukavac, no iznenađujući su podaci da, unatoč ogromnom broju  nezaposlenih, veoma mali broj se prijavio za učešće.

 

Kao koordinator iz Obrtničke komore TK opravdanost  projekta  vide u velikom procentu polaznika koji nakon obuke ostaje u radnom odnosu. Kazali su da će projekat biti nastavljen i u narednom periodu, te će se uključiti i Zavod za zapošljavanje kako bi se efikasnije angažovale mlade nezaposlene osobe da se masovnije odazovu na poslovne prilike.

 

Načelnik Edin Delić iskazao je spremnost Općine Lukavac da i u narednom periodu bude ravnopravan partner ovakvim i sličnim projektima. Zahvalio se Obrtničkoj komori TK, Udruženju Progres, kao i učesnicima i poslodavcima kojima je uputio i čestitke.

 

Njemačka fondacija Wings of Hope iz Minhena već trinaestu godinu uspješno implementira u BiH projekat “PRO-POSO” sa ciljem omogućavanja praktične obuke, stručnog osposobljavanja i bržeg zapošljavanja mladih odraslih osoba sa završenom srednjom stručnom školom, a koji aktivno traže posao.

 

Više detalja saznajte u video prilogu Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)