Naslovna AKTUELNO U Lukavcu tokom dvije godine toplificiranje 200 stanova + VIDEO

U Lukavcu tokom dvije godine toplificiranje 200 stanova + VIDEO

U cilju poboljšanja ekoloških prilika u Lukavcu  tokom zimskih mjeseci, u  2017. i 2018. godini  poduzimaju se brojne aktivnosti koje su u nadležnosti lokalne zajednice, a one se prije svega odnose na povećanje broja objekata koji su spojeni na sistem daljinskog grijanja.

 

„Uspjeli smo potpisati ugovor prošle godine za Školsku ulicu i već u toku prelaza sa prošle na ovu godinu se radilo u kontinuitetu. Imamo potpuno završenu ulicu Vase Pelagića i privode se kraju radovi u Školskoj ulici, a već smo spremili tendersku dokumentaciju za ulicu Patriotskog fronta i objekat crkve“, rekao je za rtvlukavac. ba načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.


 

Obzirom da se radi o 200 stanova, koji su u prosjeku trošili 5 tona uglja po sezoni, može se doći do računice da će oko 1 000 tona manje biti spaljeno u najužem centru Lukavca, što je značajno manje okolinsko opterećenje. Efekti toplifikacije su bili vidljivi  već u prošloj godini,  kada je u Lukavcu bilo manje incidentnih nivoa zagađenja nego prethodnih godina.

 

Nakon što spomenuti projekti budu realizovani  netoplificirane će ostati samo zgrade u ulici od Petraka do Autobuske stanice Lukavac, ali je i to dio planova za naredni period.

 

„Onda nam ostaje da prema Lukavac Mjestu produžimo ovaj krak. Tamo u startu imamo školu i stambeni objekat zgradu, koji bi se trebali što ranije spojiti na sistem i tako ćemo pokupiti i značajan broj individualnih stambenih objekata koji gravitiraju ovim toplovodima“, rekao je načelnik Delić.

 

Građani bi trebali prepoznati i značaj vlastitog doprinosa i svoje objekte koji se nalaze u blizini toplovoda pripojiti na sistem, te tako i sami pomoći da broj ložišta u Lukavcu bude smanjen na minimum. Dodatna stimulacija može biti i činjenica da je priključak besplatan.

 

(RTV Lukavac)